Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostovao je na RTS-u i komentarisao nove brojke o koroni, situaciju u Beogradu i “prognoze” za decembar i doček Nove godine.

Mnogo se u poslednje vreme priča o tome da “više” nije neophodan negativan PCR test nakon dve nedelje, a Kon je rekao da ne razume zašto je to sada u žiži interesovanja javnosti, jer je tako već mesecima i to po preporuci Svetske zdravstvene organizacije.

Još 26. juna je SZO jasno rekla da posle 14 dana, ako tri dana nema tegoba, nema takozvanog vijabilnog, prenosivog virusa. Mi smo, opet, čekali do avgusta i septembra, i tada smo počeli to da primenjujemo. Kako je to sad došlo u žižu interesovanja javnosti, veoma je zanimljivo. Bitno je da trenutno ide brzo otpust pacijenata, pa je to uvedeno i kada se otpuštaju iz bolnica. Mi lečimo pacijenta, a ne lečimo test, to je suština. A da je nešto zabranjeno ili promenjeno, nije i to baš ništa“, rekao je on.

Srbija je u “piku” trećeg talasa, mere bi trebalo da budu oštrije

Šta nam govore poslednje brojke, koliko smo daleko od “pika” ovog talasa?

“Tu smo negde, ali možemo reći da izgleda da je sada prekretnica, pojavljuju se dodatni kapaciteti i imamo nove mere, s druge strane, dugo će ovo trajati. Broj će početi da pada uskoro, za očekivati je u toku sledeće nedelje. U Beogradu se to već desilo, nema povećanja u poslednje dve nedelje, a padaće već tokom sledeće sedmice. Neće biti jednako u celoj Srbiji, jer se u ostatku zemlje još uvek rasplamsava. Imate situaciju da je Beograd imao 54% novoobolelih, a sada je 25 odsto, dakle prelilo se”, rekao je on.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here