Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Turistička privreda: Nova pomoć u jednom minimalcu dobrodošla, ali nedovoljna

post-title


Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je za Betu da je svaka pomoć, pa i u jednoj minimalnoj zaradi dobrodošla, ali da je nedovoljna i zakasnela jer je već dosta radnika otpušteno.

- Čekamo odlaganje ili otpis poreza i doprinosa na zarade koji su odloženi do 4. januara 2021. godine i ubrzanje odobravanja kredita za likvidnost iz Fonda za razvoj gde čeka mesecima na stotine zahteva - rekao je Seničić.
Dodao je da bi to turističkim agencijama pomoglo da prežive zimu, ali da se i dalje mora rešavati problem oko osiguranja putovanja i da osiguranje treba da se reguliše prema prometu.
Predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) Gordana Prodić rekla je da agencije "neće spasiti jedan minimalac".

- Jedan minimalac će otići radnicima, a agencije treba da plate državi poreze i doprinose, a prihoda nema od 15. marta - rekla je Prodićeva.
Dodala je da države iz okruženja nastavljaju sektorsku pomoć agencijama kako se pandemija produžava.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Aleksandar Vasilijević rekao je da je, u situaciji kada je ograničeno radno vreme i kada se hoteli u banjama pretvaraju u kovid bolnice, značajna svaka pomoć.

- Strahujemo od 4. januara kada dospevaju da se plate odloženi porezi i doprinosi, ali sigurno strahuje i država. Ovo je borba za živote - rekao je Vasilijević.

Istakao je da su hotelijeri već tražili smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu, moratorijum na kredite do kraja pandemije, otpis poreza i doprinosa na zarade i uprošćavanje procedure zapošljavanja sezonskih radnika.

On je rekao da u hotelima nema gostiju, osim ponekog privrednika koji je došao zbog poslovnih obaveza u Beograd i da se jedan po jedan hotel zatvara.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar