Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Koja temperatura tela je uobičajena

post-title


Povišena temperatura jedan je od glavnih simptoma koronavirusa pa smo svi postali oprezniji. Ipak, treba imati na umu i da normalna temperatura ne samo da varira od osobe do osobe, već se i menja tokom dana.

Raspon normalnih vrednosti je 36-37 stepeni mereno aksilarno (pod pazuhom), a 36,5-37,5 stepeni mereno rektalno.

Na Vikipediji ćete naći preciznije da se normalna telesna temperatura čoveka kreće u rasponu od 36,3 °C – 37,1 °C (+,- 1,95 standardna devijacija), s tim što različiti delovi tela imaju različitu temperaturu, koja varira sa temperaturom okoline.

Uobičajeno je i normalno i da temperatura varira tokom dana – u zavisnosti od našeg bioritma, a razlika između jutarnje i večernje temperature može da bude od 0,3°C do 0,6 °C.

“Kod ljudi koji spavaju noću, a budni su po danu (čak i kada mirno leže u postelji), najniža je oko 6 časova ujutru, a najviša uveče. Temperatura je najniža u toku spavanja, malo viša u budnom stanju kada je čovek miran, a povećava se sa aktivnošću”, napominje se i dodaje da kod žena pored dnevnih oscilacija, postoji i mesečni ciklus promena telesne temperature koji se karakteriše porastom bazalne temperature u vreme ovulacije.

Mala deca mogu da imaju neznatno višu normalnu telesnu temperaturu nego odrasli, za oko 0,5 °C, a kod nekih zdravih osoba, temperatura je hronično iznad normalnog raspona (konstrikcionalna hipertermija).

Na kraju, telesna temperatura može da se poveć i prilikom emocionih uzbuđenja, na primer, ili “na nervnoj bazi”.

Povišenom temperaturom smatra se 38°C, a temperatura tela od preko 41°C opasna je po život.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar