Novi iznosi naknada zavise od vrste usluge, ali u proseku će provizije banaka biti veće za 30 odsto.

Provizije banaka koje se odnose na vođenje platnog računa, slanje SMS obaveštenja klijentima, podizanje novca sa bankomata platnim ili kreditnim karticama, kao i za zamenu kartica i reizdavanje PIN-a, uskoro će biti uvećane, saznaje 24sedam.

Novi iznosi naknada zavise od vrste usluge, ali u proseku će provizije banaka biti veće za 30 odsto, dok će kod nekih ta razlika u ceni usluga iznositi i 65 odsto. Tako su promene u iznosu naknada najmanje kod vođenja računa, a najveće u slučaju zamene kartice (zbog oštećenja, krađe ili ako je klijent izgubi).

Naime, pojedine banke slale su ovih dana na adrese svojih klijenata obaveštenja o izmenama postojećih naknada, koje će biti veće. Dobra vest je da ove izmene, odnosno poskupljenja, banke neće odmah primenjivati, već za nekoliko meseci (uglavnom od marta 2021. godine).

Ipak, klijenti se obaveštavaju da, ako se ne slažu sa tim izmenama, mogu da pre početka primene raskinu ugovor sa bankom dolaskom u najbližu ekspozituru. U suprotnom, kako su naveli bankari, smatraće da je klijent saglasan sa predloženim izmenama i dopunama. Ako je za utehu, raskid ugovora se obavlja bez plaćanja naknade i drugih troškova, ali je, naravno, neophodno da klijent izmiri sve obaveze prema banci.

Inače, naknade za različite usluge svakako se razlikuju od banke do banke, ali se one ipak kreću u određenim okvirima. Zato se može očekivati da će većina banaka na našem tržištu i ovog puta “usaglasiti” cenovnike.

Kada se radi o konkretnim izmenama naknada, najmanja razlika prema novom iznosu tarifa odnosi se na vođenje platnog računa, gde će “osnovni paket“ biti skuplji za 18 odsto, odnosno, sa 160 dinara mesečno naknada će se povećati na 190 dinara. Kod većine banaka vođenje računa košta oko 150 dinara, s tim što ima i onih, ali u manjini, koji ovu uslugu ne naplaćuju.

Vođenje platnog računa koji ima više pogodnosti, kao na primer prijem dela zarade putem trajnog naloga i besplatna SMS obaveštenja, a za koje naknada u proseku kod većine banaka iznosi 300 dinara, prema novoj tarifi koštaće 350 dinara.
Takođe, u slučaju da klijent ima samo osnovni paket, po kome mu je slanje SMS obaveštenja naplaćivano 70 dinara, od marta će tu uslugu plaćati 100 dinara.

Kada se radi o korišćenju bankomata, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, i tu će doći do povećanja naknada za oko 30 odsto. Tako će minimalna naknada za isplatu gotovog novca korišćenjem platne kartice na bankomatu druge banke, umesto 150, iznositi 200 dinara (procenat od dva odsto se ne menja).

Ukoliko se platna kartica koristi u inostranstvu, za isplatu na bankomatu druge banke minimalna naknada biće 360 umesto 240 dinara.

Najveći “skok“ naknada odnosi se na zamenu kartice. Tako će provizija za zamenu kartice zbog oštećenja biti veća za čak 66 odsto, pa će umesto 300, iznositi 500 dinara. Slično će biti i kod naknada za zamenu kartice ukoliko je ukradena ili izgubljena, pa će naknada iznositi 500 dinara, a ne 300 kao do sada.

Reizdavanje PIN-a, ako ga klijent zaboravi, koštaće 400 dinara, što je 100 dinara više u odnosu na sadašnji cenovnik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here