Lučani – Stanje imunološkog sistema ključno je u ovo doba epidemije korona virusa i zato se nikad više nije pilo vitamnia “c”, vitamina “d” ali ni kupovalo i koristilo proizvoda koji jačaju upravo imunitet. U prilog tome govori i činjenica da je u ovoj godini prodaja prepeličjih jaja porasla čakdeset puta.


“Od davnina su poznati pozitivni uticiji na čovekovo zdravlje. Čak sam i ja sa uzgojem prepelica počeo nakon što sam od doktora dobio dijagnozu da imam manjak gvožđa i da su mi za oporavak potrebna prepeličja jaja. Njihova prodaja uvek je išla dobro, ali od kad kako je počela epidemija korona virusa mnogostruko je uvećana. Naročito u ovom trećem talasu kad je mnogo zaraženih”, kaže za RINU, Nikola Draganić uzgajivač prepelica iz Dragačeva.

Foto: RINA


Prepelice su ptice koje vrlo brzo krenu sa nošenjem jaja i to u velikoj količini, ali i pored toga potražnja je mnogo veća nego što proizvođači mogu da sakupe. Nikola ima nekoliko farmi u Srbiji, a prvi je u našoj zemlji napravio jasle za japanske prepelice.


“U njima se one samo izvode i borave od pet do sedam dana i idu dalje. Kako bih napravio jasle preradio sam stare ormare, napravio grejače i termostate”, rekao je Nikola.
Nikolina računica pokazuje da se posao uzgoja japanskih prepelica isplati za šest mesci, a računica je prosta – na uloženih 4500 hiljade dinara, mesečno može da se zaradi oko 24 hiljade dinara od 100 prepelica.

Foto: RINA


“Isplativost se ogleda u malom utrošku hrane, jer prepelica da bi snela 90 jaja pojede samo 2,7 kilograma hrane. Jako je zahvalna ptica, malo jede i ne treba joj mnogo prostora. Međutim, iako je potražnja porasla čak deset puta, cena je ostala ista”, kaže Nikola.


Prepeličija jaja bogata su vitaminima, fosforom, cinkom i važnim aminokiselinama, po svojoj hranjivosti jedno prepeličije jaje zamenjuje pet kokošijih, zato se sa za bogatu trpezu ne kaže uzalud – bilo je i jaja od prepelice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here