Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Zastava 63. padobranske brigade stigla u Čačak: Osveštana u Nišu putuje čak i do Australije (FOTO)

post-title


Čačak – Zastava  63. padobranske brigade putuje Srbijom, a u narednih godinu  dana trebalo bi da obiđe čitav svet, putujući od ruke do ruke članova ove vojne jedinice. Udruženje vetarana 63. padobranske brigade pokrenulo je jedinstvenu akciju i zastava odlikovana Ordenom narodnog heroja, nakon Niša, Loznice, Ivanjice i drugih gradova Srbije stigla je i u Čačak.

Foto: RINA

„U našoj jedinici nema bivših, jednom padobranac – zauvek padobranac. Ima nas po celom svetu  i zato ova ideja da zastava pređe ceo svet simbolizuje padobransko bratstvo, mir i ljubav. Pokazaće da li smo i koliko smo dobro organizovani da  ovaj put uspešno prođe od ruke do ruke po celom svetu. Imamo inforamciju da naših pripadnika, pored evropksih gradova ima na Novom Zelandu, pa čak i na Aljasci“, rekao je Vladimir Knežević, vetaran 63. padobranske brigade.

Zastava je na svoje putovanje krenula iz Niša gde je osveštana ispred spomenika koji je podignut u čast nastradalim ratnim drugovima, prošla je skoro čitavu Srbiju, a iz Čačka  ide u Kragujevac i za nekoliko dana prelazi granicu.

Foto: RINA

Plan je da do 14. oktobra sledeće godine zastava bude vraćena u Niš sa svim potpisima i posebnom knjigom utisaka u koju će svi moći da upišu svoje impresije. Plan je da zastava prođe celu Evropu, stigne do Amerike i Australije, svuda gde ima pripadnika 63. padobranske brigade.

„Putovaće vozom, avionom, motorom, svim sredstvima. Svima nama izuzetno znači pripadnost toj jedinici, a krajnji cilj ove ideje jeste da se obnovi kontakt svih nas sa onima koje dugo nismo videli ni čuli, jer veže nas doživotno neraskidivo drugarstvo“, rekao je Ivan Tonić iz Čačka.

63. padobranska brigada je elitna brigada Vojske Srbije. Pre toga, do 1992., bio je deo Jugoslovenske narodne armije, od 1992. do 2003. Vojske Jugoslavije i od 2003. do 2006. Vojske Srbije i Crne Gore.

Jedinica je bila ranga brigade da bi nakon reorganizacije Vojske Srbije postala bataljon. Ponovo je postala brigada krajem 2019. Namenjena je za specijalne, izviđačke i diverzantske operacije duboko iza neprijateljskih linija.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar