Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Državne subvencije za privredu

post-title


Pandemija koronavirusa  pogodila je ekonomije gotovo svih država  među kojima je i Srbija,  a  u posebno u teškoj situaciji našli su se ugostiteljstvo i drumski  saobraćaj. Kako bi se najugroženijim sektorima pomoglo Vlada Srbije donela je odluku  da se isplati još jedna minimalna zarada vlasnicima preduzeća i preduzetničkih radnji.

Sva pravna lica i preduzetničke radnje  dobiće minimalac u iznosu od 30. 367 dinara.  U narednim danima biće utvrdjen spisak ovih preduzetnika, preduzetničkih radnji  i agencija koji imaju  pravo na dodelu sredstava. To su restorani i pokretni ugostiteljski objekti , ketering i ostale usluge u pripremi hrane,  usluge usluživanja pića, zatim hoteli i ostali smeštaj, iznajmljivanje i lizing automobila, putničke agencije, tur operateri, usluge rezervacije i ostale delatnosti smeštaja  u ugostiteljstvu.   

Ukoliko  preduzetničke radnje i preduzeća imaju delatnosti  kao jednu od ovih šifara imaju pravo  na još jedan minimalac za svoje zaposlene. Na sajtu ministarstva finansija i Poreske uprave , kao i ministarstva trgovine, turizma i usluga  biće objavljen spisak preduzeća i radnji koje imaju  pravo i za koje radnike. Poreska uprava, kancelarija za javne uprave će dodeliti namenske račune, a kao i u prethodnim davanjima poslodavci ne mogu da otpuštaju više od 10 odsto radnika  u periodu od dana donošenja Uredbe 4. decembra  ove,  do 31. janura sledeće godine“, pojašnjava Gorana Tanasković iz RPK Moravičkog i Raškog okruga.

Gorana Tanasković iz RPK Moravičkog i Raškog okruga - Foto: Infopress
Foto: Infopress

Prvi paket mera države podrazumevao je direktnu pomoć preduzetnicima u iznosu od tri minimalca kao i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na plate i poreza na dobit i povoljne kredite za preduzeća što je privreda uglavnom iskoristila.  Dejan Hristovski  vlasnik restorana ističe da je to bio jedini način da se radnicima isplate plate, a da će i ova pomoć dobro doći.

U tom prvom talasu smo radili ketering da bismo opstali, a pomoć države nam je značila da bismo isplatili radnicima plate.  I ovu najavljenu  pomoć ćemo iskoristiti. Ja nisam otpustio nijednog radnika”  kaže Dejan Hristovski, vlasnik restorana”Ćira” .

Dejan Hristovski, vlasnik restorana”Ćira” - Foto: Infopress
Foto: Infopress

Ovim setom mera, medjutim,  nije obuhvaće sve  preduzetničke radnje . Mirjana Knežević vlasnica turističke agencije „Lazena”, koja se bavili receptivnim turizmom  neće dobiti pomoć, jer se njena  preduzetnička radnja ne nalazi na spisku radnji  Poreske uprave koje imaju pravo na  najavljene državne subvencije .

Mirjana Knežević, vlasnica turističke agencije „Lazena” - Foto: Infopress

Ja sam vlasnica turističke agencije koja je do sada bila organizator putovanja  i moja turistička egencija je preduzetnička radnja, tako da ja kao vlasnik i jedini zaposleni u toj turističkoj agenciji nemam pravo na pomoć“, kaže  Mirjana Knežević, vlasnica turističke agencije „Lazena”.

Ova odluka se, kao i u prethodnom  setu pomoći privredi, ne odnosi na radnike koji su zaposleni na odredjeno vreme u periodu  pre stupanja na snagu ove Uredbe i ukoliko im  ugovor ističe pre 31. decembra ove godine . Poslodavci su dužni da ova sredstava iskoriste do 15. februara sledeće godine, u suprotno biće vračena u budžet republike Srbije. Ovu pomoć u iznosu jednom minimalca procenjuje se da će dobiti  oko 7000 radnika.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar