Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Prekidači, utičnice, produžni kablovi – zabrinjava podatak koliko njih nije po srpskim standardima

post-title


Još se utvrđuju okolnosti nesreće u kojoj je od strujnog udara na Voždovcu, u svom stanu početkom nedelje stradao dvanaestogodišnji dečak. Raspitivali smo se ko kontroliše kvalitet električnih uređaja. Podaci do kojih smo došli su najblaže rečeno zabrinjavajući.

Više od 40 odsto kontrolisanih elektro uređaja nije usaglašeno sa našim standardima, utvrdili su inspektori Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Takvi uređaji mogu se naći u svim prodavnicama, i našim i onima čiji su vlasnici kineski državljani, i na buvljim pijacama, a ima i nebezbednih proizvoda koji su uvezeni iz Evropske unije.

"Kada su u pitanju produžni kablovi, nije dobra debljina ožičenja, izolacija, plašta, nedostatak podataka o naponu", kaže Goran Aksentijević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Takvi proizvodi se povlače sa tržišta. Inspektori, ipak, preporučuju da se elektro oprema kupuje u radnjama registrovanim za tu delatnost.

"Da gledaju da li postoji oznaka trougao, što je srpski oblik usaglašenosti, odnosno da je taj proizvod urađen u skladu sa svim pravilnicima i propisima", dodaje Aksentijević.

Sve treba proveriti 

Zakon je jasan, pravilnici isto tako - sve instalacije u novim ili adaptiranim objektima treba proveriti.

Profesor Miomir Kostić sa Elektortehničkog fakulteta kaže da se zbog uštede često angažuju nestručni ili polukvalifikovani radnici, čak i komšije koje kažu da se u to razumeju.

Svima je u interesu da provere elektroinsatalacije, jer tu se samo jednom greši.

"Prvo da se ugrađuju samo sertifikovane komponente, nažalost veliki procenat onoga što se nalazi na našem tržištu je bez ikakvih znakova kvaliteta, bez provere, a to su razlozi strujnog udara", ističe prof. Miomir Kostić.

Naš sagovornik dodaje da su često zapanjeni onim što vide na terenu.

"Nailazite na prekidače sa polomljenim poklopcima, dodir i da neko strada, utičnice su bez čvrstih kontakata, što može da izazove požar", navodi Kostić.

Kod nas ne postoji ni obaveza povremenog proveravanja elektorinstalacija, a zna se da su neke zgrade stare i više od pola veka.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar