Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Virus u Moravičkom okrugu mnogo snažniji sad, nego u prethodna dva talasa: Većina zaraženih sa upalom pluća

post-title


Čačak - Sa povećanjem broja pacijenata u trećem piku epidemije, čačanski Dom zdravlja

bio je prinuđen da otvori još jednu kovid ambulantu, pa su sada u funkciji tri u kojima radi više od 10 lekara.

Foto: RINA

„Broj pacijenata odavno je veći od 500 na dnevnom nivou, a u jednom trenutku bilo je i do 640 pregleda . Naše ambulante rade u dve smene do 23 sata uveče i prateći takozvane prve preglede u zadnja tri dana imamo ohrabrujuće rezultate jer je broj tih pregleda smanjen. Do sada je bilo od 240 do 290 prvih pregleda, a u poslednja tri dana pao je na 230, 190 i juče 176”, kazao je za RINU,  dr Aleksandar Pajović direktor Doma zdravlja u Čačku.

On je istakao da je slična situacija i u Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici.

„Tokom jučerašnjeg dana na teritoriji Moravičkog okruga urađeno je 538 testova, od čega je 187 pozitivno, što znači da broj pozitivnih pada ispod trećine”, kazao je dr Pajović.

Foto: RINA

Prema njegovim rečima činjenice neosporno govore da je ovaj pik epidemije virusom korona mnogo snažniji za razliku od prolećnog i letnjeg.

„Ako samo uporedimo broj pacijenata koji su smešteni u Plavoj hali vidomo da je to tri puta veći broj. Činjenica je da se većina pacijenata javlja sa upalom pluća, naravno ima i asimptomatskih i lakšim tegobama i ono što je jako bitno jeste da ako se pacijent kasno javi lekaru, svi ti problemi se teže rešavaju, pogotovo kod onih pacijenata koji imaju i neku drugu pridruženu bolest”, naglasio je direktor čačanskog Doma zdravlja.

Dr Pajović je istakao da je su kapaciteti čačanske Opšte bolnice maksimalno popunjeni i da se na kovid odeljenjima nalazi 204 pacijenta, dok je u Plavoj hali na lečenju 40 pacijenata.

„Kada smo u maju mesecu otvorili privremenu bolnicu tu su bili smešteni pacijenti sa relativno blažom kliničkom slikom, ali sada je situacija takva da smo bili primorani da taj prostor opremimo kiseoničnim bocama i skoro svi pacijenti su na kiseoničkoj potpori”, zaključio je dr Pajović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar