Na današnjoj sednici formalizovan je posao započet na sednici Kriznog štaba u petak, odnosno donete su nove protivepidemijske mere. Usvojen je zahtev medicinskog dela kriznog štaba da uslov svima, pa i našim državljanima, za ulazak u Srbiju bude negativan PCR test.

“Doneta je odluka da za sve državljane bude uveden negativan PCR test. Ta mera će važiti od 20. decembra do 10. januara. Što se tiče naših građana koji dolaze iz inostranstva, Ustav im garantuje ulazak u zemlju i oni su uvek dobrodošli. Ukoliko nemaju PCR test, biće u obavezi da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koja može da se prekine ako urade test u tom periodu”, rekla je Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba i dodala:

“Smatramo da su to najbolje mere koje smo mogli da donesemo. Mere treba da budu iste svakog dana, treba da učinimo svi sve da sprečimo da se zarazimo i da prenosimo infekciju na druge. U ovom periodu bi trebalo da budemo posebno posvećeni tome. Za vreme praznike volimo da se okupljamo u porodičnom okruženju i sa prijateljima, ali apelujemo na sve vas da budu nikada jači, da istrajemo u tome i da ove godine proslavimo velike praznike u najužem krugu svoje porodice i da se i tada pridržavamo svih preventivnih mera. Niko neće naravno kontrolisati slave po kućama, ali treba imati zdravu atmosferu i da porodični domovi i okupljanja ne budu mesta gde ćemo se zaraziti.”

Lekari iz kriznog štaba tražili su da PCR test ne bude stariji od 48 sati.

Skraćeno radno vreme lokala ostaje

Dosadašnja mera – da svi ugostiteljski i većina trgovinskih objekata radi do 17 časova, a da vikendom ne radi, produžena je do petka, 18. decembra, a potom će se odlučiviti da li će one biti pooštrene.

“Sve restriktivne mere koje su važile do sada biće na snazi do petka, 18. decembra, a nakon toga ćemo se ponovo sastati i sagledati da li ćemo uvoditi dodatne mere ili promeniti postojeće”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

O vakcinama

“Čim se ostvare uslovi, mi ćemo biti jedna od prvih zemalja kojoj će biti omogućeno da se uveze vakcina, jer smo među prvima stali u red. Ne znamo da vam kažemo tačan datum, ali nadamo se što pre”, navela je Kisić Tepavčević. 

Ona kaže i da je veći broj težih formi bolesti kod onih koji se javljaju lekaru, ali da je trenutno manje opterećenje na ambulante i da se ono smanjilo za trećinu poslednjih dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here