Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Staza koja je pomogla da se izleči patrijarh Pavle (VIDEO)

post-title


Ljudi sve više odlaze u prirodu kako bi pešačili i planinarili. Mnogi ponovo otkrivaju lepote planine Vujan kod Čačka. Da se lakše snalaze pomaže im nedavno markirana pešačka staza, kojom je nekada prolazio i partijarh Pavle.

Šetnja planinskim stazama, banjska voda i manastriski mir, priča se, 1946. godine pomogli su da se izleči Gojko Stojčević, koji je kasnije nastavio monaški put i postao patrijarh Pavle.

https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/12/14/17695032/staza-1412220.mp4

Dugo je staza kojom je prolazio bila neprohodna. Postavljanje signalizacije za pešačko-planinarsku turu "Stazu patrijarha Pavla" bio je veoma zahtevan poduhvat.

"Preko 30 raskrsnica odnosno krivina koje, da tako kažem mogu da stvore zabunu kod pešaka i planinara i upravo zbog toga je bilo jako izazovno obeležiti sve te raskrsnice da prosto ne bi neko došao u situaciju da se izgubi u planini", kaže Stefan Lukić. 

Procenjuje se da je, da pređete stazu dugu sedam kilometara, bez obzira na fizičku spremnost, potrebno oko dva sata hoda. Uz praćenje orjentacionih informativnih tabli, preostaje samo uživanje u prirodi.

"Prosto, ovo je još jedan od načina da se skrene pažnja i na banju Gornja Trepča i na manastir Vujan i na planinu Vujan, koja je prelepa planina i zaslužuje da bude ponovo otkrivena, da tako kažem, od strane svih turista pogotovu onih koji vole aktivan odmor", ističe Stefan Lukić. 

U Turističkoj organizaciji Čačka najavljuju obeležavanje još jednog kraka, a ovaj mladi Čačanin nastavlja biciklističkim i pešačkim stazama.

"Počinje da bude sve veće interesovanje za pešačke staze tako da u suštini širom Srbije već radim na projektima da se mnoge te lepote obeleže i budu da tako kažem dostupnije ljudima koji žele da posete neke nove krajeve naše zemlje", dodaje Stefan.

Na stazi patrijarha Pavla na planini Vujan u planu je i postavljanja tematskih tabli sa citatima-mislima patrijarha Pavla.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar