Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Evo kakva nas sve poskupljenja očekuju od 1. januara

post-title


Od 1. januara 2021. godine građane očekuje novo opterečenje kućnog budžeta

Naime, najavljeno je više poskupljenja - očekuju se više cene TV pretplate, goriva, cigareta, u pojedinim opštinama i veći porez na imovinu, te uvećani računi za vodu.

TV pretplata

Posle poskupljenja TV pretplate lane, sa 220 na 255 dinara mesečno, od 1. januara će građane naše zemlje dočekati još viša taksa za javni medijski servis. Tako se barem predviđa Predlogom zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, inače jednog od temi aktuelnih rasprava započetih juče na Sedmoj sednici Narodne skupštine. Propisuje se da će se pretplata za RTS i RTV povećati sa dosadašnjih 255 na 299 dinara., a taksa će se i dalje naplaćivati kroz objedinjeni račun za struju.

Gorivo

Nova godina doneće i nove cenovnike na benzinskim pumpama, kao posledicu rasta vrednost nafte na svetskim berzama. Tako je sirova nafta "brent" prošle nedelje, prvi put od marta, dostigla vrednost od 50 dolara po barelu. Očekuje se da će se to odraziti i na cenu goriva u našoj zemlji, koje bi onda već u januaru moglo da poskupi od dva do četiri dinara po litru.

Postoji i druga struja mišljenja koja navodi da bi globalna dešavanja mogla uticati na domaće tržište tek za dva-tri meseca, jer otprilike toliko unapred srpski naftaši kupuju sirovinu na svetskoj berzi.

Cigarete

Prema predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizama u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana. Prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dinara po paklici.

To se radi kako bismo se harmonizovali sa EU i obezbedili stabilnost priliva u budžet. Izmene Zakona koje se nalaze u skupštinskoj proceduri predviđaju da akcizno opterećenje za cigarete sa sadašnjih 70 evra do 2025. godine dosegne minimum EU od 90 evra.

Ipak, paradoksalno, procenjuje se da će se broj pušača povećati, jer će prosečne plate rasti brže od cena duvanski proizvoda u Srbiji, ocenjeno je na nedavnoj onlajn diskusiji koju je organizavao Institut ekonomskih nauka.

Porez na imovinu

Kako je već najavljivao sledeće godine na teritoriji glavnog grada stupiće na snagu nove cene po kojima će se obračunavati porez na zemljište i nekretnine.

Prosečne cene stambenog kvadratnog metra ponegde su povećane i za skoro 12.000 dinara, što za pojedine građane znači da će od naredne godine moći da očekuju i nešto veća poreska rešenja.

Uz to, veći porezi najavljuju se i za druge gradove u Srbiji.

Računi za vodu

Isporučena voda i odvođenje otpadnih voda za Beograđane će od 1. januara koštati za pet odsto više.

Kako je navedeno iz Beogradskog vodovoda i kanalizacije, cena kubnog metra isporučene vode za kategorije "Domaćinstva" i "Sportsko-rekreativni centri – bazeni" će iznositi 59,46 dinara, odnosno 24,04 dinara za odvođenje otpadnih voda. Za kategoriju "Ostali potrošači" cena isporučene vode će biti 98,40 dinara, a za odvođenje otpadnih voda 52,95 dinara.

Na osnovu dosadašnje prosečne potrošnje četvoročlanog domaćinstva u Beogradu, to će značiti uvećanje računa za oko 55 dinara (voda), odnosno za oko 80 dinara (voda i kanalizacija).



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar