Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gornji Milanovac član „Instituta za regione Evrope“ (FOTO)

post-title


Opština Gornji Milanovac postala je poslednjeg dana septembra 2020. godine član „Instituta za regione Evrope“, čime je stekla brojne mogućnosti za ostvarenje ličnih kontakata sa evropskim institucijama, poput Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Komiteta regiona i drugim međuregionalnim organizacijama, među kojima su Savet Evrope, Skupština evropskih regija i Asocijacija evropskih graničnih regija. 

-Od velikog značaja za razvoj gornjomilanovačke opštine u narednom  periodu biće podsticaji za umrežavanje  u Evropi kroz više od 130 regija, gradova i kompanija koje podržavaju IRE kao i lični sastanci sa predsedavajućim IRE prof. dr. Franz Schausberger, bivšim guvernerom države Salcburg, kako bi se definisao koncept saradnje po meri između našeg regiona i IRE – istakao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac i dodao -  zahvaljujući članstvu Instituta za regione Evrope, Gornjem Milanovcu će biti omogućen pristup stručnim i istraživačkim aktivnostima IRE (decentralizacija i regionalizacija, publikacije, naučni radovi itd), kao i besplatno učešće u svim aktivnostima IRE-

"Institut za regione Evrope“ IRE je osnovan 2004. god. u Salcburgu sa ciljem jačanja političkih i ekonomskih pozicija regiona Europe, kroz razne oblike saradnje i aktivnu podršku u stvaranju kontakata i umrežavanja. Neke od aktivnosti IRE su:  promocija ekonomskih i političkih odnosa između regiona i opština Europe, pružanje informacija i jačanje veza sa Evropskom Unijom i njenim institucijama, istraživanje, izdavanje publikacija, organizovanje seminara i konferencija i drugo. Predsednik instituta (IRE) je specijalni savetnik Evropske unije za Zapadni Balkan i nekadašnji guverner austrijske pokrajine Salcburg, prof. dr Franz Schausberger. 

Među važnijim manifestacijama IRE ubraja se “Samit Evrope” koji je ove godine održan od 27.-29. septembra, na nivou Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Vlade Republike Austrije, 16. put. za redom. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar