Četvrta sednica SO GM održana je danas a usvojene su sve predložene tačke Dnevnog reda. Lazar Nikolić, predsednik Skupštine kaže da je zadovoljan radom ovog saziva i da je svakako najvažnija informacija sa današnjeg zasedanja  usvajanje opštinskog budžeta za 2021. godinu.

-Budžet je dobro izbalansiran, kako u socijalnom smislu tako i u pogledu  investicionih ulaganja, a dobro se vodio posao oko finansija i u doba korone, što je takođe jedan od razloga što je naš budžet i ove godine oko milijardu i pet stotina miliona dinara. Smatram da građani Gornjeg Milanovca nemaju razloga da brinu – kaže Lazar Nikolić, predsednik SO Gornji Milanovac.

Nikolić je istakao da je opština Gornji Milanovac usvojila budžet među prvima u Srbiji i da je to jedan pokazatelj kako će se raditi sledeće godine. -Danas je formirana i nova odbornička grupa, nastala razdvajanjem članova  GG “Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac”, tako da će i to doneti neku novu dinamiku u rad Skupštine opštine –naglasio je Nikolić.

Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac kaže da je budžet za 2021. godinu koncipiran tako da zadovolji potrebe svih budžetskih korisnika.Sva javna preduzeća i ustanove mogu da funkcionišu sa projekcijom ovog budžeta, koji je nešto manji u odnosu na 2020. godinu, ali razlog je to što smo se rukovodili instrukcijama Vlade Republike Srbije i

Ministarstva finansija. Nismo hteli da precenimo naše prihode da ne bismo došli u problem da možda nemamo dovoljno novca za rashode koje smo u nekom smislu podcenili – istakao je Kovačević.

-Najznačajnija stavka je preko 300 miliona ulaganja u kompletnu infrastruktru. Imaćemo jedan deo iz viška sredstava iz 2020. godine, koje ćemo rebalansom opredeliti u junu kada se usvaja završni račun, pa ćemo videti šta još od sredstava možemo da uložimo u infrastrukturu. Smatramo da ulaganja u infrastrukturu, čine jedan grad naprednim, a govorim o ulicama, lokalnim i nekategorisanim putevima, izgradnji novih objekata i to je ono što poboljšava kvalitet života. Imamo projekat zatvorenog bazena u gradu, zatim otvorene bazene na Rudniku i deo Vizitorskog centra, koji nam finansira Republika . Ulazimo u javno-privatno partnerstvo, završićemo proces za novu kotlarnicu na bio masu, što je jako značajno za grad. Potrudićemo se da maksmalno iskoristimo sredstva iz Razvojnog fonda “Srbija 2020-2025”, kada su u pitanju kanalizacija i vodovodi, od pranjanskog pa Rudnika i Kačerskog kraja, u svakom selu je nešto planirano da se uradi. Ako prođe ova pošast, moći ćemo sa mnogo više kapaciteta da radimo, ako ne, svakako ćemo se truditi da pomognemo našem zdravstvenom sistemu Bolnici i Domu zdravlja, kao što to radimo i danas. Budžet je realno isplaniran i izbalansiran – naglasio je Predsednik opštine.

Prema njegovim rečima u ovoj godini prihod opštine je manji za oko 70 miliona dinara, što znači da je privreda dobro odreagovala kada je pandemija u pitanju. Mali deo je imao problema i to su manje radnje i ugostiteljski objekti.

-Veliki sistemi su opstali, neki čak i povećali obim proizvodnje.Tu je kompanija “Metalac” koja ima takav tip proizvoda i  imali su određene probleme u poslovanju, ali kako mi je potvrdio gospodin Vukadinović  situacija je stabilizovana. Jedino u slučaju da se nešto ekstremno ne dogodi i sve zemlje sveta se zatvore pa ne može da se radi i izvozi, ali nadamo se da toga neće doći – zaključio je Kovačević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here