Od početka ove godine do sad, 26 žena je ubijeno od strane svojih muževa ili partnera. Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano je više od 166.000 slučajeva nasilja u porodici, doneto je više od 60.000 hitnih mera zabrane prilaska i udaljenja nasilnika iz porodice i izrađeno skoro 52.000 individualnih planova zaštite žrtava, ali da to nije dovoljno, ako se svi ne uključimo u borbu protiv nasilja, piše Telegraf.

Na ove podatke je podsetila potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Napomenula je i danas da su poražavajuće informacije da se u dva prethodna dana desilo nekoliko slučajeva porodičnog nasilja u kojem su ubijene dve žene, jednu je muž pokušao da ubije, dok su jedna žena i njena ćerka fizički napadnute od strane muža i oca.

– U samo dva dana, a da znamo, pet žena je bilo žrtva nasilja, od toga su dve izgubile život. To nije normalno i to je za svaku osudu. Svaka kriza, pa i ova izazvana korona virusom, otvara brojne probleme i stvara pukotine koje se odražavaju na celo društvo. Kolika god da je potreba za izbegavanjem socijalnih kontakata, nagomilanog besa i frustracija, straha za egzistenciju, nijedan razlog ne opravdava podizanje ruke na ženu! – rekla je ona.

U ovoj godini, do sada, brojimo 26 ubijenih žena žrtava nasilja, istakla je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here