Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Fajzerova vakcina stiže u Srbiju!

post-title


Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobrila je uvoz ove vakcine protiv korona virusa!

Kompanije "Fajzer" i "Biontek" predale su 2. decembra dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korona virusa u Srbiji, nakon čega je Agencija za lekove i medicinska sredstva počela da procenjuje dokumenta i temeljno proučava sve faze testiranja, kako bi potvrdila efikasnost i bezbednost vakcine.

Imunizacija Fajzeorovom vakcinom već je počela 8. decembra u Velikoj Britaniji, a dozvolu za hitnu upotrebu te vakcine dala je i Američka uprava za hranu i lekove (FDA). Fajezerova vakcina je i deo Kovaks programa.

Pročitajte šta lekari kažu, ko ne sme da primi vakcinu protiv korone i kako je srpska naučnica "dekodirala" vakcinu!

Kako naši i svetski stručnjaci ističu, nikada do sada nijedna vakcina nije razvijena ovom brzinom, a razlog za ovoliku hitnost leži u ubrzanom širenju zaraze i ogromnom broju umrlih i obolelih širom planete usled infekcije novim korona virusom. Pandemija virusa SARS-CoV-2 traje "svega" godinu dana, a za otkrivanje dugotrajnijih neželjenih efekata potrebno je da prođe vreme, budući da su oni vidljivi tek nakon vakcinisanja velikog broja ljudi i nakon dužeg perioda posmatranja, ističu stručnjaci.

Od početka decembra se u srpskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva ispituju američka - Fajzer-Biontek vakcina i ruska Sputnjik V.

"Indicije su dobre i rezultati dosadašnjih ispitivanja su zadovoljavajući i za američku i rusku vakcinu. Lekari će imati obavezu da detaljno ispitaju svakog ko želi da se vakciniše", izjavio je Pavle Zelić, magistar farmacije i menadžer odnosa s javnošću ALIMS.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar