Čačak – Srbija sutra slavi jednu od svojih najmasovnijih slava, Svetog Nikolu, ali za razliku od prethdonih godina ispred čačanskih ribarnica nema dugih redova, niti nestrpljivih kupaca. U doba korone krsne slave proslavljaju se samo u krugu porodice, a većina domaćina u strahu za svoje i zdravlje drugih poštuje propisane epidemiološke mere.


“Ove godine po prvi put kupujem ribu na komad, a ranije je to bilo na destine kilograma. Sada ćemo proslaviti u krugu porodice jer tako je najsigurnije. Ne želim da dođem u situaciju da se neko u mojoj kući zarazi i ne daj Bože završi u bolnici. Biće slava i okupljanja i nakon korone”, izjavio je za RINU Čačanin Dušan Kovačević.

Foto: RINA


U ribarnicama ponuda je standardna, ali manje novca u kasi je kod većine trgovaca. I dalje su najtraženiji šaran, pastrmka i smuđ, ali za rafovima nisu izostali ni ljubitelji morske ribe.


“Nekad se u redu za ribu čekalo i nekoliko sati, a ove godine je malo drugačija situacija. U proseku su domaćini uzimali oko 50 kilograma, a za Svetog Nikolu se prodavalo čak i preko tonu ribe, sada je to deset puta manje. Korona je uticala na sve, pa tako i na naš posao. Ali, nadamo se da će konačno i ovo proći”, kaže Zoran Zornić prodavac ribe na čačanskoj pijaci.


Slava Sveti Nikola pada u vreme Božićnog posta i zato je ona po pravilu posna. Osim ribe koja je glavni specijalitet na slavskoj trpezi, u prodaji se nalazi i veliki broj drugih posnih jela međutim i njihova prodaja ove godine dosta je manja.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here