Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Otvoren Državni data centar u Kragujevcu, vredan 30 mil EUR

post-title


Državni data centar u Kragujevcu, koji bi trebalo da doprinese neometanom i pouzdanom radu usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka iz registara, kao i razvoju budućih usluga otvoren je u petak, 18. decembra, saopšteno je iz Vlade.

Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, budući da je reč o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, čija je vrednost 30 mil EUR.

Pomenuti projekat doprineće unapređenju rada javne uprave, što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar, ukupne površine 14.000 kvadratnih metara, izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana, a u njemu će biti smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju, koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.

Ugovori o komercijalnom korišćenju Data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su i Huawei i IBM.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar