Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ovo će biti budžet Čačka za 2021. godinu: U gradskoj kasi 5 milijardi dinara

post-title


Usvojen budžet za narednu godinu: U kasi Grada Čačka pet milijardi dinara
Čačak – Odluka o budžetu grada Čačka za 2021. godinu, projektovana je na 4 milijarde 795 miliona dinara, što je za 33 miliona dinara viši iznos, nego osnovna odluka u budžetu grada Čačka za ovu godinu.

„Vodili smo se pre svega realizacijom u ovoj godini, naravno svim započetim velikim aktivnostima koje će se nastaviti u narednoj godini“, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

On je istakao da ovaj budžet jeste, kao i svi prethodni, socijalno veoma utemeljen, ali i razvojni. Nastavlja se razvojna komponenta. Mnoge investicije, koje su u ovoj godini zbog poznate situacije sa korona virusom morale da sačekaju narednu.

„Prva dva meseca 2020. godine fantastični sa odličnim prihodima 57 miliona dinara više, u januaru i februaru mesecu ove godine od planiranog budžeta, naravno, zbog situacije početkom marta i negde oko 700 miliona manje prihoda, pre svega od poreza na zarade, koji jeste izvor najveći, prihod budžeta grada Čačka za narednu godinu na njega smo projektovali na dve milijarde 105 miliona dinara. Pre četiri i po godine, imali smo skoro 11 hiljada nezaposlenih na našem Zavodu, sada ih je 5 129, nova investicija, nova industrijska zona, nove fabrike i domaćih i starnih investitora daje nam za pravo da će sei onaj porez koji je ove godine prenet na narednu, pre svega se misli na mala i srednja preduzeća doći na naplatu u ratama 24 meseca, već od januara 2021. godine“, pojasnio je Todorović.

Prema Todorovićevim rečima očekuje se veliki prihod kao i u ovoj godini porez na imovinu 650 miliona dinara, transferna sredstva od Republike, naravno i sve one takse koje su sasvim izvesne, očekuje se mnogo veći obuhvat pre svega poreskih obveznika, neće se povećavati poreska osnovica, ali hoće veći obuhvat i radiće se na tome da svi plate porez, pre svega na imovinu.

„Takođe, želimo da u narednoj godini ostvarimo što u ovoj nismo zbog ove situacije, a to je otuđenje zemljišta na javnoj licitaciji koje nije neophodno gradu Čačku, to su livade, poljane u zonama koje su atraktivne za naše investitore. Naravno, dobijamo mnogo veći prihod, ne samo od prodaje na licitaciji na javnom nadmetanju tih lokacija, već i kasnije od poreza na imovinu. Naša Javna komunalna preuzeća imaju kasnije prihoda voda, kanalizacija, kao i odnošenje smeća, sve ono što ide u budžet naših Javnih komunalnih preduzeća“, kazao je on.

U planu su velike investicije, u narednoj godini oko 70 miliona evra da se investira u Čačak, nešto manje od 10 miliona evra iz budžeta grada Čačka, tu se podrazumeva vrtić u Zablaću, 70 miliona dinara grad Čačak, 70 miliona dinara Fondacija Novaka Đokovića, u završnoj. Pribaveni su u u vlasništvo grada i zemljište i objekat, završena je i projektna dokumentacija, očekuje se taj posao tokom proleća i leta.

„Fiskulturna sala za ekonomsku školu, takođe i za borilačke sportove na lokalitetu iza naše sokolane, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda najveća investicija 23 miliona evra, naravno te investicije očekujemo iz IPARD fondova. Uradili smo i projektnu dokumentaciju i to je platila Evropska unija sa fantastičnih 350 000 evra. Tu je pristupna saobraćajnica do same fabrike, to je velika stvar za sve nas.

Očekuje nas i treća faza rekultivacije nesanitarne deponije u Prelićima, dakle sa tim zatavramo našu nesanitarnu deponiju i pravimo jedan prelepi prostor na tom lokalitetu 71 milion dinara očekujemom od Vlade Republike Srbije. Mnogo još bulevara, saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže i u gradu i na selu, zelenih površina“, kazao je Todorović.

Todorović je dodao da će se raditi park u Atenici, pored hrama Svete Marine 40 miliona dinara iz budžeta grada Čačka. Nastavlja se i uži centar grada, radiće se Gradska Rupa, kao i prostor od Gradskog šetaišta do Gradske biblioteke, kao pešačka zona.

„Mnogo investicija očekujemo i od Puteva Srbije i Srbija Voda. Kad sam rekao 70 miliona evra, tu ne računam na auto put Miloš Veliki, odnosno od Preljine do Pakovraća, očekujemo da se on tokom leta i jeseni završi, ta deonica koja je za nas veoma važna zbog saobraćajnih gužvi, naravno ne računajući na auto put Moravski koridor od Preljine do Pojata, odnosno ka Kraljevu i ne računamo 600 hektara koje država namerava da pribavi u svojinu za proširenje terminala aerodroma Lađevci za kargo terminal, da bi naši poljoprivrednici i privrednici imali terminal kakav zaslužuju.

Očekuje nas pre svega velika borba za zdravlje naših građana ostavili smo na tekuđoj i na stalnoj budžetskoj rezervi dosta novca, mnogo viđše nego ranijih godina baš zbog tih nepredviđenih situacija sa ovom opakom bolešću i naravno da svim onim sugrađanima koji su tražili i traže pomoć od grada Čačka, pre svega deci za putovanja na lečenja ili nešto slično, uvek izađemo u susret.

Negde oko 950 miliona dinara izdavajamo za Predškolske ustanove, to su sada dve, osnivač nije grad Čačak već od 2021. Godine treća Ustanova koja je dobila licencu i naše dve „ Moje Detinjstvo“ i „Radost“, nova ustanova je „Čarolija“, dakle, imaćemo više od 4100 mališana u obuhvatu predškolskih ustanova. To subvencionišemo sa po 15 000 dinara po detetu. Imamo dosta i davanjea za kulturu 296 miliona dinara, 210 miliona dinara za sport i omladinu“, rekao je gradonačelnik Čačka.

On je dodao da je poljoprivreda na istom nivou 57 miliona dinara, od čega 45 miliona dinara direkto bespovratnih sredstava subvencionisanje poljoprivrede i isplaćeno je u ovoj teškoj godini svih 45 miliona dinara poljoprivrednicima.

„Trudili smo se da i ovaj budžet bude pre svega ozbiljan, odgovoran, da imamo mogućnost da uvek izađemo u susret našim sugrađanima i da za svakoga u ovom budžetu ima mesta.

Ostalo je da ispaltimo do kraja godine još i medije 20 miliona dinara, konkurs je u toku, naravno i u narednoj godini predviđeno je 20 miliona dinara za sufinansiranje projekata u oblasti javnog infosrmisanja.

Zaista smo se svesrdno trudili da u ovoj teškoj godini izađemo svima u susret, da odgovorimo svim obavezama koje nisu male.

Podsećamo 213 miliona dinara je bilo pre četiri i po godine u budžetu za socijalna davanja, danas smo već na 335, plus objekat koji smo pribavili u vlasništvo Centra za socijalni rad, zgradu Halk banke. To je ogroman novac i tu lestvicu podižemo sve više", objasnio je gradonačelnik Čačka.

S obzirom na to da se u nekim medijima pojavljuje da neke majke, odnosno nezaposlene porodilje nisu isplaćene, Todorović je pojasnio da građani treba da znaju da su isplaćeni i oktobar i novembar mesec, decembar se uvek isplaćuje početkom narednog meseca, dakle, 281 nezaposlena porodilja je isplaćena, a početkom janaura i biće i decembar. LJudi treba da shvate da se plaća mesec koji se završi, nikada avans.

„Dakle, važno je da smo i za te namene ostavili 42 miliona dinara, u narednoj godini to je tri i po miliona dinara na mesečnom nivou.

Tokom maja meseca očekuje nas novac za Javni poziv za prevoznika, veliki novac smo odvojili za narednu godinu za Javni prevoz 81 milion dinara.

Ono na šta sam zaista ponosan jesu projekti, mnogo projekata smo uradili, kanal Parmenac – LJubić je u toku 5,7 miliona evra iz fondova smo dobili novac", rekao je on.

U toku je izgradnja fiskulturne sale sa trpezarijom u Bresnici, takođe u Donjoj Trepči, za vodu i kanalizaciju biće aplicirano da bi završili veliki deo posla za vodosisteme Vranići, Sokolići, Miliđevci, Gornja Gorevnica, takođe, Parmenac, Riđage, Pakovraće, jer ćemo u Pakovraću.

"Takođe, ponosan sam jer smo dosta novca uložili u našu bolnicu, pre svega u projektnpo tehničku dokumentaciju 8 miliona i 800 hiljada smo u prethodne četiri godine uložili samo u ozakonjenje, 32 i po hiljade kvadrata geografsko snimanje, došli smo u situaciju da možempo da izdvojimo ogroman novac 80 miliona dinara u narednoj godini samo za projekat 10,2 hektara novih objekata za uklanjanje nekih nepptrebnih.

Očekujem da u narednoj godini uđemo u gradnju prvog velikog objekta 18 metara kvadratnih u našoj Opštoj bolnici, privodimo kraju saobraćajnicu, stvorićemo u narednih tri do četiri godine 55 000 kvadrata za naše zdravstvene radnike koji su junaci ovog doba i da ne zaboravimo kada sve ovo prođe da kao što to inače biva da ih i dalje poštujemo i da im stvorimo maksimalne uslove za rad.

Pored tog projekta imamo i 12 miliona dinara opredeljenih za projekat zatvorenog bazena , 7 i po miliona za izvođački projekat za gradsku dvoranu. Gradsku dvoranu smo dali na korišćenje, odnosno upravljanje sportskom centru „ Mladost“ da je koristi KK „Borac“, ali svi ostali klubovi koji budu imali potrebe da igraju u gradskoj dvorani i stičemo uslove da konkurišemo da bi uradili rekonstrukciju naše gradske košarkaške dvorane.

Očekuje nas i nastavak uređenja obala Zapadne Morave, sve ono što je neophodno u seoskim Domovima kulture, zdravlja, mnogo ćemo više raditi i ulagati u seoske Domove zdravlja i ambulante, dakle vodićemo računa prvenstveno o zdarvstvenoj zaštiti.

Zdravstevna stanica u LJubiću, završili smo projektno tehničku dokumentaciju, očekujemo još imovinsko pravne odnose da završimo sa Železnicom.

Nadam se da ćemo sledeće godine ući u taj projekat, očekuje nas i rekonstrukcija OŠ „Dragiša Mišović“, zajedno sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, imamo jš nekih 17 miliona dinara da platimo zaostalih radova za OŠ „Ratko Mitrović“ kkoju je kancelarija finansirala sa 140 miliona dinara. Radižemo dokumentaciju za ostale škole, mislim da samo 370 miliona dinara ulažemo osnovno i srednje obrazovanje.

Planirali smo da se kreditno zadužimo sa 125 miliona, ali naredne godine vraćamo 67 miliona iz prethodnih godina, dakle grad Čačak je likvidan, nije zadužen, može da računa na investicije,a li može da računa na socijalna davanja, kulturna, sportska koja su neophodna za grad ove veličine.

Takođe, predviđena je i budžetska pomoć, pomažemo Javnim komunalnim preduzećima da se posavremene i da im vozni park bude efikasniji“, zaključio je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar