ČAČAK – Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju čačanskog Zavoda za javno zdravlje dr Milka Levajac kaže da Čačak nije grad koji ima problem sa zagađenim vazduhom. Prema njenim rečima, informacije o ogromnom zagađenju u gradu na Moravi koji poslednjih dana kruže društvenim mrežama nisu bazirane na zvaničnim podacima.

Dr Levajac je u izjavi za najnoviji broj “Čačanskog glasa“ rekla da je koncentracija čađi samo tokom tri dana u novembru prekoračila graničnu vrednost, dok koncentracija drugih zagađujućih materija uopšte nije prelazila dozvoljene granične vrednosti.

– Čačak nije grad koji ima probleme sa vazduhom, jer mi nemamo zagađivače, osim individualnih ložišta u grejnoj sezoni. Ali, to je priča iz svih naseljenih mesta. Gasifikacijom je dosta popravljena situacija, mnoge veće kotlarnice u centru grada su prešle na gas. Veliki značaj ima i izgradnja Ulice 10, kao obilaznice… Ipak, klimatske promene i atmosferske prilike poslednjih godina doprinose da se koncentracija zagađujućih materija neuobičajno više zadržava u naseljenim mestima. I ove godine do sada nije bilo mnogo padavina, vetra… – objasnila je ona za “Čačanski glas“.

Ona je prokomentarisala i uznemirenost građana zbog informacija koje su alarmirale lokalnu javnost da je Čačak tokom nekoliko dana bio među najzagađenijim gradovima u svetu, barem sudeći po pojedinim aplikacijama i internet sajtovima. Prema rečima dr Levajac, reč je o podacima sa privatnog uređaja.

– Prema mapi koju sam videla, uređaj se nalazi na Avladžinici. To nisu zvanični podaci, tako da o tome ne mogu da govorim… Dobro bi bilo da imamo automatsku mernu stanicu sa svim parametrima, ali mi nismo sredina koja to zahteva, jer nemamo termoelektranu ili jači izvor zagađenja – smatra ona.

U samom gradu, sa dosta betona, kada nema vetra, kako navodi dr Levajac, zagađujuće materije se zadržavaju duže.

– To se događa najviše zbog vremenskih okolnosti, ali i zbog geografije samog mesta. Na primer, Užice je u kotlini i uz sve mere koje preduzimaju, imaju problem zadržavanja magle i smoga – kaže Levajac za “Čačanski glas“.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here