Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” na kraju 2020. godine obeležava mali ali važan jubilej za ustanovu – objavljivanje 25. broja časopisa za bibliotekarstvo Glas biblioteke. Zaposleni u Biblioteci, na čelu sa tadašnjim direktorom i prvim urednikom časopisa LJubomirom Markovićem, pokrenuli su novi časopis 1988. godine, čime su obeležili 140 godina od osnivanja prvog Čitališta u Čačku. Zahvaljujući saradnicima, članovima redakcije i posvećenim urednicima, a do 2016. godine to su još bili Marija Orbović i Danica Otašević, čačanska Biblioteka je postala ugledan izdavač periodične publikacije koji, vodeći se najvišim standardima za objavljivanje stručne periodike, doprinosi razvoju i promociji bibliotečko-informacione delatnosti.

Od samih početaka okrenut aktuelnim stručnim temama, zagledan u budućnost profesije, Glas biblioteke nije zanemario istraživanja koja zadiru u kulturnu istoriju Čačka i zavičajnost. I 25. broj odaje dug toj tradiciji, naročito zbog činjenice da je u njemu objavljen opširan prilog glavnog i odgovornog urednika Bogdana Trifunovića o istorijatu korišćenja prostora i zgrada za Čitalište, Čitaonicu, Knjižnicu i Biblioteku u Čačku od 1860. godine do početka 21. veka. Zato korice ovog broja, koji je znalački uredio akademski grafičar Zoran Jureš, krasi slika nove zgrade Biblioteke u Sinđelićevoj ulici, u koju se ustanova uselila 2019. godine.Vredni i zanimljivi članci 25. broja časopisa posvećeni su različitim stručnim temama. Članak o sadržini prethodna 24 broja časopisa Glas biblioteke potpisuje Tamara Janković. Marijana Matović daje prikaz prastare biblioteke Univerziteta u Fesu u Maroku, a čačanske bibliotekarke Nataša Krivačević Popović i Marijana Lazić pišu o doživljaju 85. IFLA kongresa održanog u Atini u avgustu 2019. godine. Prikaz zavičajnog lista „Ujedinjenje” dao je Mirko Drmanac, dok je o „Vukovcu” pisala Tamara Janković. U okviru rubrike rezervisane za predstavljanje aktuelne stručne literature članke su objavili Jelena Vitezović i Nikola Peulić. Tradicionalno, i ovaj broj zatvara tekuća čačanska bibliografija izdavačke i štamparske produkcije za 2018. godinu koju je uradila Tijana Bežanić.

Promocija novog broja Glasa biblioteke biće upriličena tokom trajanja manifestacije „Štampana reč” u 2021. godini, u skladu sa epidemiološkom situacijom. Do tada će primerci časopisa pronaći svoj put do biblioteka i čitalaca u Srbiji i inostranstvu, uključujući i elektronsko izdanje koje će uskoro biti objavljeno na veb-sajtu Gradske biblioteke Čačak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here