Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Održana poslednja sednica Opštinskog veća Gornjeg Milanovca u 2020. godini

post-title


Na danas održanoj sedmoj sednici Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac usvojeno je svih 40 tačaka Dnevnog reda. Među najzastupljenijima, bili su programi poslovanja i finansijki planovi javnih preduzeća i ustanova, a prema rečima Dejana Kovačevića predsednika opštine već je postalo praksa da se na poslednjoj Sednici u tekućoj godini usvoje svi planovi za sledeću, kako bi od januara mogli nesmetano da se sprovode.

Kovačević je istakao da su svi planovi javnih preduzeća i ustanova usaglašeni su sa budžetom opštine Gornji Milanovac za 2021.,ocenjenim kao razvojnim imajući u vidu da je predviđeno više od 300 miliona dinara za ulaganje u infrastrukturu na teritoriji opštine. Prema njegovim rečima sve ustanove, a posebno školske, dobile su dovoljno novca za nesmetan rad i u sledećoj godini.

Na današnjoj sednici Opštinskog veća izostao je finansijski plan Doma zdravlja, jer je ova Ustanova prešla u nadležnost Republike i nema mogućnost finanisiranja iz opštinskog budžeta.

-Ponosan sam što smo za 4.5 godine uspeli da Dom zdravlja izvučemo iz finansijske dubioze, da izmirimo sva dugovanja nastala neodgovornim ponašanjem predhodnih rukovodilaca i da ovoj Ustanovi omogućimo nesmetan rad u svojoj oblasti, što je prvenstveno pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu. Naravno, i u narednom periodu pomagaćemo i Opštu bolnicu i Dom zdravlja, kroz projekte u kojima ćemo zajedno učestvovati. To se pre svega odnosi na sprovođenje druge i treće faze radova na Bolnici, a plan je da čim se malo smiri pandemija, uđemo u građevinske radove. Novac je opredeljen preko Kancelarije za javna ulaganja i svi naši projekti su overeni, što znači da u tom smislu nemamo nikakvih poteškoća. Projekti su bili na usaglašavnju nekoliko meseci, ozbiljni timovi su radili na unutrašnjem uređenju bolnice, na razvodu svih medicinskih gasova, elektroinstalacija, zatim na planu organizacije hirurške operacione sale kao i gde će biti blokovi u okviru ginekologije za intervencije. Bilo je neophodno rešiti i pitanje lifta na ginekologiji i uopšte dosta toga je postavljeno kao izazov pred projektante projektnog biroa „Urban projekt“ i ceo tim, ali sve je definisano na pravi način – istakao je Kovačević.

U predhodnom periodu urađeni su projekti za obnovu ambulanti na seoskom području, a pre svega za ambulantu na Rudniku, koja je opštini donirana od kompanije „Contago“, na koju se vodila, odnosno preneto je vlasništvo na lokalnu samoupravu bez ikakve nadoknade.

-Već sam kontaktirao Ministarstvo što se tiče voznog parka Doma zdravlja, jer je postojeći loš i neophodno je da se nabave bar dva sanitetska vozila za njihove potrebe. Ukoliko ne budemo mogli da obezbedimo sredstva od Republike mi ćemo sa opštinskog nivoa naći način da im pomognemo. Zdravstvena zaštita i briga o stanovništvu nam je na prvom mestu i bez obzira što se ne finansiraju iz opštinskog budžeta, naći ćemo najbolji način da približimo zdravstvenu zaštitu svim građanima opštine – rekao je Kovačević.

U okviru plana Centra za socijalni rad u Gornjem Milanovcu za 2021.godinu predviđene su dve nove usluge, pomoć deci sa smetnjama u razvoju u kućnim uslovima i dnevni smeštaj ugroženim kategorijama stanovništva, što bi trebalo da bude omogućeno izgradnjom nove zgrade Centra.
-Centar razmatra uvođenje nove dve usluge a jasnu sliku o potrebama dobiće uvidom stanja na terenu, što i jeste put kako se dolazi do uvođenja novina u radu. U ovom slučaju, kako je i direktor rekao, delovaće se u saradnji sa predsednicima mesnih zajednica. Nagoveštena je i mogućnost izgradnje nove zgrade Centra za socijalni rad, što u predhodnom periodu nije urađeno. Plan jeste bio da se izgradi nova zgrada, za potrebe zaposlenih i svih korisnika, a da se stara renovira kako bi dobili prostor za kolektivni smeštaj ugroženih kategorija, kojih nema puno na našoj teritoriji ali je neophodno da imamo smeštaj za pojedinačne slučajeve. Za 2021. godinu predviđeno je 900 hiljada dinara za smeštaj u situacijama kada postoje ugrožena lica tako da niko neće ostati nezbrinut dok trajno ne rešimo ovo pitanje - naglasio je Dejan Kovačević.

Opština Gornji Milanovac će i u 2021. godini nastaviti sa postojećim uslugama „Pomoć u kući“ i „Lični pratilac deteta“, koje su standardizovane i za njih dobijamo sredstva od nadležnog Ministarstva, tako što lokalna samouprava i Ministarstvo učestvuju sa po 50%.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar