Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Novi projekat u NTP Čačak: „Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”

post-title


Naučno tehnološki park Čačak inofrmiše javnost o novom projektu u kojem će učestvovati tokom naredne tri godine.

Cilj Projekta “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” je povećanje konkurentnosti industrije visoke tehnologije Srbije, rast izvoza i zapošljavanja kroz razvoj mreže naučno-tehnoloških parkova, kako bi se ohrabrio što veći broj mladih za tehnološko preduzetništvo i osnivanje novih startap kompanija.
Lider na projektu je NTP Beograd, gde je Javni poziv za prijavljivanje timova već otvoren, 18. decembra 2020. godine.

Tokom projekta:
– Model i kapaciteti podrške Naučno-tehnološkog parka Beograd startap i tehnološko razvojnim kompanijama će biti dalje unapređeni,

– Stečeno znanje i iskustvo NTP Beograd će biti preneti u Niš i Čačak kako bi se ubrzao razvoj naučno-tehnoloških parkova u njima i u ovim regionima stvorili uslovi za ubrzan razvoj novih tehnoloških, izvozno orjentisanih kompanija,

– Razvojem i implementacijom novog pre-seed programa (koji uključuje finansiranje i podršku startapovima u pogledu razvoja znanja i veština) biće podržano osnivanje i razvoj ukupno novih 100 startap kompanija u Beogradu, Nišu i Čačku,

– Zahvaljujući saradnji Švajcarskog saveznog instituta za intelektualnu svojinu (IPI) i Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, staratapovima će posebno biti pružena i podrška u oblasti prava intelektualne svojine.

Ovakvi modeli podrške pomoći će regionalnom razvoju zemlje u oblasti inovacija i podstaći će mlade ljude na tehnološko preduzetništvo, menjajući njihov pogled na inovacije, svet startapova i mogućnosti koje im se nude u sopstvenom regionu. Putem različitih obuka i mentorske podrške, oni će steći neophodno znanje i veštine da brže razviju svoje inovacije (MVP) i uđu na globalno tržište.

Novim projektom, uključujući i prethodnu fazu, Vlada Švajcarske Konfederacije ulaže u razvoj tehnoloških parkova u Srbiji ukupno 4.970.000 EUR (1.070.000 EUR za fazu 1 i 3.900.000 EUR za fazu 2).

Program „Raising starts“je kreiran kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” kojim Vlada Konfederacije Švajcarske podržava dalji razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji, a koji sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, kao pilot program. Zvanično je objavljen 18. decembra 2020. godine i prijave u prvoj fazi su otvorene do 25. januara 2021. godine.

U cilju jačanja konkurentnosti srpske privrede, povećanja izvoza i zapošljavanja, kroz program „Raising starts“ će, kroz više Poziva, biti podržan razvoj do ukupno 100 startap kompanija od čega se 12 odnosi na Čačak.

„ Raising starts “je program za podršku Startapima čiji je cilj ubrzanje razvoja inovativnih proizvoda/usluga u početnim fazama razvoja. Ovaj program pruža podršku startapima u ranoj fazi razvoja da premoste prepreke na putu od poslovne ideje do spremnosti za investicije. program obuhvata intenzivne obuke, mentorstva i finansijsku podršku zasnovanu na učinku u maksimalnom iznosu do 15.000 CHF namenjenih pokrivanju troškova istraživanja i razvoja i ostalih relevantnih troškova vezanih za razvoj proizvoda/usluge.

Program je namenjen startap timovima (najmanje 2 člana) i mikro privrednim društvima osnovanim ne duže od dve godine pre datuma objavljivanja Javnog poziva za učešće u aktuelnom „ Raising starts “programu, a koji razvijaju inovativne proizvode/usluge za koje mogu da dokažu tehnološku izvodljivost.

Početak implementacije programa u Čačku planiran je u drugoj polovini 2021. godine.

Više o ovom programu možete pročitati na www.ntpcacak.rs kao i na društvenim mrežama NTP Čačak i NTP Beograd.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar