Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Grad Čačak predao ''Pavlovića kuću'' na korišćenje Umetničkoj galeriji ''Nadežda Petrović'

post-title


Umetnička galerija ,, Nadežda Petrović“ i Grad Čačak zaključili su ugovor o davanju na korišćenje neokretnosti u javnoj svojini objekta poznatim pod nazivom ,,Pavlovića kuća“ u ulici Gospodar Jovanovoj broj 7-9.

Direktor Branko Ćalović ističe da Umetnička galerija ”Nadežda Petrović” već dugi niz godina ima veliki problem nedostatka, kako izložbenog, tako i prostora depoa. U ovom trenutku, u fondu ustanove nalazi se oko 1000 eksponata dobijenih kroz legatske zaostavštine koji ne mogu biti dostupni javnosti prvenstveno zbog ovog problema. Kako Ćalović kaže, galerija je često prinuđena da, usled ovog problema, odbije ili odloži odluku o prihvatu legata, istovremeno prepoznajući da se radi o važnim eksponatima koji poseduju i umetničku i dokumentarnu vrednost, kako za lokalno područje, tako i za srpsku umetnost pa čak i za bliski region, žaleći što iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da te vredne zbirke uvrsti u svoj fond.

Trenutno Galerija u ovom objektu od skoro 300 m2 koristi samo tri prostorije, odnosno ukupno 40 m2, za smeštaj dela biblioteke i eksponata iz Legata Božidara Prodanovića i Zbirke crteža i karikatura Pjera Križanića. Ostali prostor koriste razne organizacije koje su tu privremeno smeštene. Takođe, navedeni objekat nije u funkciji zbog tehničke neopremljenosti, neadekvatnih instalacija i unutrašnje konfiguracije za galerijske potrebe.
Ovim ugovorom je omogućeno objedinjavanje objekata obližnje Galerije ”Risim” i ”Pavlovića kuće” i formiranje svojevrsne „Kuće legata“. Tako će se, nakon rekonstrukcije, pod jednim krovom u zaštićenoj ambijentalnoj celini, u centru grada naći eksponati svih legata u vlasništvu galerije što bi omogućilo i kontinuiranu dostupnost legatskih zbirki. Prostor će Galerija koristiti i kao dodatni izložbeni prostor, kao i za druge sadržaje (tavanski prostor za ateljee, rezidencijalne boravke, seminare, multimedijalne i različite radionice i sl).

Formiranjem „Kuće legata“ grad i sugrađani će dobiti novo mesto sa važnim kulturnim sadržajima što će svakako doprineti bližoj vezi umetnika, stručnjaka, darodavaca i institucija.

Povodom sklopljenog ugovora Ćalović zaključuje: ,,Ovom vrstom darivanja doprinelo se osobenom i nesporno značajnom načinu obogaćivanja galerijskog fonda, samim tim i kulturnog nasleđa grada i šireg prostora što je bitan cilj u smislu podizanja svesti i odgovornosti pojedinaca pa i ustanova prema sopstvenom kulturnom nasleđu.“



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar