Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku održana radionica „Pomozi sebi, prijavi nasilje“

post-title


U Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom u Čačku, uz poštovanje svih epidemioloških mera, održana je radionica „Pomozi sebi, prijavi nasilje“.

Radionica je deo aktivnosti udruženja Savetovališta Patria u okviru programa Prevencija nasilja nad osobama sa invaliditetom, koji je odobren od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja na Stalno otvorenom konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u 2020. godini.

Nedovoljna upućenost u mogućnosti podrške, nepoznavanje načina pružanja pomoći, predrasude ili strah od nasilnika, sputavaju sve osobe, pa i osobe sa invaliditetom, da o nasilju progovore i potraže pomoć. Kada je u pitanju nasilje u porodici u kojoj živi osoba sa invaliditetom, situacija se dodatno usložnjava. Žene sa invaliditetom su u većem riziku, jer ih nasilnici doživljavaju kao osobe koje su manje sposobne da se brane ili da ih prijave.

Nasilje nad osobama sa invaliditetom često se naziva “društveno nevidiljivim problemom”, pa su neophodne aktivnosti koje će rešavati ovaj problem ili ublažiti njegove posledice, a pre svega osvestiti mogućnosti podrške i pomoći za žene sa invaliditetom žrtve nasilja, kako bi se jačali njihovi kapaciteti  i stvarale mogućnosti za puno i efektivno učešće i uključenost u mogućnosti pomoći i podrške na planu zaštite od nasilja.

Kroz aktivnosti programa, žene sa invaliditetom se informišu o mogućnostima da se zaštite od nasilja, o svojim pravima, zakonima i novinama u zakonima, kako bi se ohrabrile i osnažile da potraže pomoć i prijave nasilje ukoliko ga trpe one same ili neko iz njihovog okruženja. Ciljevi programa su edukacija, podrška i pomoć za žene sa invaliditetom žrtve nasilja da prekinu nasilni obrazac, ublaže posledice već pretrpljenog nasilja, kao i da spreče bilo koji vid nasilja u budućnosti.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar