Danas su Materice, narodni praznik koji uvek pada dve nedelje pred Božić. Po običajima, ovog jutra, deca bi trebalo da porane i majkama vežu noge kaišem, gajtanom ili običnim kanapom. Kako bi se oslobodile, majke bi deci trebalo da “plate” tako što će im dati poklon koji su ranije pripremile. Onda deca, ali i ostali ukućani čestitaju praznik.

Ovaj dan i dalje se obležava i u kraljevskoj porodici Karađorđević, koja čuva srpsku tradiciju.

“Danas su Materice, najveći hrišćanski praznik majki i žena, u Srbiji poznat još od davnina. I u našem domu danas je ispoštovana tradicija koju je na divan način negovala i kraljica Marija. Naš sin Stefan nije propustio priliku da jutros “veže mamu” i dobije poklone” napisao je princ Filip uz fotografiju na kojoj se vidi trenutak kada je princ Stefan “vezao svoju mamu”.

On je podsetio da je i njegova prabaka, kraljica Marija Karađorđević na praznik Materice u Dvoru okupljala decu iz sirotišta, siromašnih beogradskih porodica ali i viđenijih prestoničkih kuća kako bi “vezivali kraljicu” a ona ih je redom darivala.

Foto: PrincFilip press

1 KOMENTAR

  1. Radujem se ovom parzniku,jer mi je simpaticno kad me sin veze,a misli da sam zaboravila da mu kupim poklon.Pre neki dan sam ga cula kako prica sa drugom i kaze mu sta bi voleo da dobije na poklon,ali ne zna kako to da mi kaze.Napravila sa se da nisam cula razgovor i odmah porucila malu rucnu uv led ambilife lampu za sterilizaciju i dezinfekciju stvari i predmeta,koju moze da nosi i u skolu.Njegovom iznenadjenju i radosti nije bilo kraja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here