Čačak – Dolazak nemačkog „Forverka“ u Čačak bio je prekretnica u daljem privrednom razvoju grada na Moravi. Epidemija korona virusa, kod ovog nemačkog giganta uticala je na proizvodnju, ali u pozitivnom pravcu.

„Nismo trpeli gubitke, proizvodnja je proširena. Imali smo plan da bude proizvedeno robe u vrednosti 11 miliona evra, a došli smo na 16 miliona. U planu je takođe bilo da se ove godine zaposli  u samom startu 300 radnika, a radna mesta dobilo je njih 420“, rekao je za RINU, Nenad Medenica direktor Forverka i Eldizija u Srbiji.

Foto: RINA

Za 18 meseci na površini od 45.000 kvadratnih metara, u Preljini podignuta je jedna od najsavremenijih fabrika u svetu u oblasti automobilske industrije. Tu se proizvode delovi za renomirane svetske kuće, poput bmw, folsvagena i bentlija. Proizvodnja je automatizovana i robotizovana, a osim standardnog asortimana počelo se sa pravljenjem delova za električne automobile.

Foto: RINA

U ovu investiciju Nemci su  uložili 60 miliona evra i uz i uz snažnu podršku Vlade RS i grada Čačka stvorio šansu za zaposlenje čak 1000 radnika.

„Zadivoljni smo uslovima, i sve što je obećano to je i ispunjeno. Ono što je jako važno jeste da se mladim ljudima pruža šansa za napredak. Ja sam počela kao operater na mašinu, a menadzeri su prepoznali moj trud i trenutno sam na obuci za tim lidera, tačnije za šefa smene, a to je tek početak“, kaže Marija Bataković.

Foto: RINA

U planu je da u ovoj kompaniji bude zaposleno oko 1.000 radnika, a iskustvo i mladost biće zastupljeni podjednako.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here