Kada kažemo bakina pogača svi, nekako, pomislimo na detinjstvo i mnoga pekarska umeća naših baka kojima smo bili oduševljeni, ali i najlepše dane koje smo kao deca provodili na selu. Međutim, u Čačku, u samom centru grada postoji istoimena pekara čiji vlasnici Aleksa Maksimović i Saša Denić ne žele da u njihovom gradu niko bude gladan.

Oni su na samom ulazu napisali da daju besplatne obroke svim licima koja su socijalno ugrožena, ali i trudnicama. Aleksa kaže da je to bio plan pre neko što je otvorena pekara.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

“Svesni smo situacije u kojoj mnogo naših sugrađana živi. Mnogo su teška vremena, neki su ostali bez posla, penzionerima su primanja, uglavnom, mala i došli smo do zajedničke ideje da pomognemo”, priča on.Na naše pitanje ko su građani koji najčešće traže pomoć, da li su to pripadnici romske nacionalnosti on negira. To su sasvim drugi ljudi, nastavlja priču on. Pretpostavlja da su pojedini sami i da nemaju nikoga ko bi brinuo o njima.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

“Znate dok, oni koji imaju mala primanja, isplate dažbine, podstanari plate stanove, šta im ostaje. A naš cilj nije lični interes i samo nama da bude dobro. Želimo da Čačani, koji imaju egzistencijalnih problema, dođu i uzmu neke naše proizvode jer sama pomisao da je neko gladan mene, pre svega rastužuje, a potom i zgražava. Pa živimo u 21. veku”, navodi Aleksa.

Prema njegovim rečima, za sada se trudnice manje obraćaju za pomoć. Ne zna zašto je to tako, možda se manje i kreću zbog epidemije koronavirusa.

Ali tu nije kraj priče. Ovaj humani mladić dodaje da ukoliko čuje da je nekome ugrožena egzistencije posredstvom svojih prijatelja ili mušterija, na svaki način dolazi do adrese tog lica i zove kako bi se ta osoba prehranila.

“Takođe, kontaktiramo i nadležne za narodne kuhinje. I njima isporučujemo mnoštvo naših proizvoda za njihove korisnike. Ovim putem pozivam sve Čačane, koji imaju finansijskih problema da nam se jave. Nema potrebe da ih bude sramota. Svi u životu imaju uspone i padove” , zaključuje Aleksas.

Ovaj gest oduševio je i brojne žitelje grada pored Morave. Miljka Janković kaže da, u ovim ludim vremenima, ovakvi postupci ostavljaju bez teksta.

“Imam osećaj da su se mnogi ljudi promenili. Nestala je empatija, želja za solidarnošću…Ali to što rade ova dvojica mladića zaslužuje, blago rečeno, divljenje. I ja kupujem njihove proizvode, odlični su. Međutim, kada sam videla šta piše na pekari, tu se stalno snabdevam. Oni zaslužuju da imaju lanac takvih radnji”, smatra ova Čačanka.

Zorana Borović je istog stava. Kaže da ne postoje afekvatne reči hvale kada su vlasnici pekare “Bakina pogača” u pitanju. Inače, prema dostupnim podacima u Srbiji oko pola miliona stavnika nema novca ni za osnovne potrebe, a četvrtina žitelja naše zemlje je u riziku od siromaštva.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here