Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Parezanović: Čačak će dobiti jedinstveno upravno mesto, u 2021. građani bez šetanja od šaltera do šaltera

post-title


Čačak - Grad Čačak ima nikad više predstavnika u Narodnoj skupštini. Nakon Marka Parezanovića, Milice Dačić i Biljane Jakovljević, zakletvu je pre nekoliko dana položio i Dušan Radojević. Tu su još Bratislav i Aleksandar Jugović, kao i još nekoliko poslanika koji su delom vezani za Čačak poput Jasmine Karanac. Tim povodom redakcija Glasa zapadne Srbije razgovarala je sa jednim od najiskusnijih, Markom Parezanovićem koji je narodni poslanik u drugom mandatu. Intervju smo preuzeli u celini.

Ima li Čačak kakve vajde od toliko poslanika kakva vam je međusobna saradnja?

U šali kažemo da nas ima dovoljno za poslanički klub. Važno je u političkom smislu jer daje gradu na značaju, u praktičnom smislu uvek je bolje kada se za interese grada bori veći broj poslanika. Treba reći da u ovom sazivu za razliku od prethodnog i Gornji Milanovac i Lučani imaju predstavnike u parlamentu. Trudimo se da sarađujemo i da razmenjujemo iskustva i informacije. Moravički okrug iako je relativno mali, ima specifičan politički značaj.

Šta Čačak još može da očekuje od republičkih institucija kada su novi projekti u pitanju?

Čačak će u 2021. u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samouoravu dobiti jedinstveno upravno mesto. To znači da više nema šetanja građana od jednog do drugog šaltera. Sve poslove koje građani obavljaju sa javnom upravom moći će da završe na jednom mestu, bilo da je u pitanju pravo na dečiji dodatak, naknada za porodilje, pravo na energetski povlašćenog kupca, izdavanje ličnih dokumenata ili na primer poseban šalter za preduzetnike. Širok je spektar poslova koje građani i privreda svakodnevno obavljaju sa javnom upravom, a važno je i dodatno motivisati građane da koriste eUsluge. Tu su naravno i već više puta pomenuti veliki projekti poput Opšte bolnice, Fakulteta tehničkih nauka, hale KK Borac, proširenja NTP-a, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. To su veliki projekti čija će realizacija trajati nekoliko godina, jer bolnica na primer mora raditi sve vreme dok traju rekonstrukcija i dogradnja. U širem smislu auto putevi koji se grade oko Čačka su od nemerljivog značaja.

Vi ste član Odbora za zaštitu živitne sredine. Zagađenje vazduha je česta tema u čačanskoj javnosti, šta je istina, kakav vazduh udišemo?

Nemoguće je porediti kvalitet vazduha u odnosu na neki raniji period, jer u prošlosti nije bilo merenja, ali zdrav razum vam kaže da vazduh može biti samo bolji. Grad je ugasio na desetine mazutnih kotlarnica i kotlarnica koje
su koristile druge prljave energente poput uglja ili lož ulja. Praktično nam je ostala samo kotlarnica na koju je priključena Mašinska škola. Za godinu do dve dana nećemo imati više nijednu takvu kotlarnicu u gradu, sve će koristiti prirodni gas. Nemamo više ni fabrike koje su nekada trošile na stotine tona uglja dnevno. Zbog svega toga je nemoguće da je vazduh sada lošiji. Sada je važno podizati energetsku efikasnost domaćinstava i objekata za kolektivno stanovanje kako bi se smanjili gubici energije i olakšati građanima prelazak na prirodni gas. Individualni sistemi za grejanje u velikom procentu učestvuju u kvalitetu vazduha i zato tokom zime ima dana kada vazduh nije dobar. Mislim da će država takođe morati da ograniči uvoz starih automobila, a moramo naći način da izmestimo saobraćaj iz centra grada. Nisam iznenadjen politizacijom tih tema od strane političkih opcija koje nemaju svoju autentičnu politiku, pa koriste svaku temu za širenje negativne propagande. O tome koliko država misli ili ne misli o ekologiji govori to što će se u Čačku graditi fabrika za prečišćavanje otpadnih voda vrednosti preko 20 miliona evra. To znači da ćemo sve otpadne vode prečišćavati umesto da ih kao do sada neprečišćene ispuštamo u reke.

Pomenuli ste negativnu propagandu. I sami ste meta negativne kampanje. Kakvo je vaše mišljenje o nasilnicima iz viber grupe, fb stranica i tvitera koji uznemiravaju građane i napadaju medije i crtaju mete novinarima na društvenim mrežama?

Neprihvatljivo je stvarati atmosferu linča prema medijima i stava sam da svi treba da budu zaštićeni od te vrste progona. Oni to rade smišljeno i sa ciljem da vas zastraše, zbog toga stalno najavljuju lustraciju nepodobnih novinara, političara…i što je najsmešnije, gotovo svi su bivši naprednjaci uz još po neku člansku kartu, a sada ljuti opozicionari. Problem je što stvaraju atmosferu u kojoj niko nije bezbedan i u tome čak imaju podršku nekih medija. Ja sam navikao na tu vrstu progona, jedno vreme sam mislio da ih sve tužim jer su mi udarali i na porodicu, ali onda sam shvatio da je život previše kratak da bih trošio vreme na tako beznačajne likove. Shvatio sam i da je najefikasnije boriti se protiv njih radom i rezultatima
i pokazalo se kao ispravno do sada. Što me više mrze i govore neistine o meni, to me više motivišu. Ta organizovana hajka neće prestati i ja sam na nju spreman, svakako se neću sakriti. Ali mediji moraju biti zaštićeni od te vrste bahatosti. Mogu da kritikuju vaš rad, ali ne i da vam crtaju mete i huškaju druge protiv vas.

Da li vam nedostaje opozicija u parlamentu, kako biste uporedili ovaj saziv sa prethodnim?

Ovaj saziv je svakako mnogo efikasniji, nema opstrukcije rada, provociranja fizičkih sukoba i sličnih tužnih performansa. Takva opozicija ne nedostaje, ali nedostaje razmena stavova i mišljenja. Međutim to nije naša krivica,
već dobrim delom posledica nerazumne i infantilne priče o bojkotu. Još na početku bojkot kampanje govorili smo kakav će epilog imati ta ideja. Hteli su da bojkotom eskaliraju protesti na ulici i da dodju do neke kritične tačke, međutim ta procena pokazala se kao fijasko. Posle nisu znali kako da priznaju da su pogrešili. No dobro, uskoro ćemo imati nove izbore, pa neka sada malo uče i iz svojih grešaka. A čačanska opozicija je sama sebe uništila na žalost ili sreću. Ima par bivših naprednjaka koji nisu u SNS dobili šta su hteli i možda još par opcija koje su u nivou cenzusa. Jako je teško biti opozicija vlasti koja u grad dovlači ozbiljne investicije, pogotovo kada je u pitanju grad poput Čačka, koji je decenijama bio slepo crevo i trinaesto prase za vlasti u Beogradu. Mi smo to promenili.

Opozicija vas kritikuje zbog kako kažu nedomaćinskog trošenja novca, jelka, behaton na gradskoj plaži, ograda u Bulevaru Vuka Karadzića. Dveri su najavile i krivičnu prijavu protiv gradonačelnika?

Što se tiče jelke, za mene je lepa, svakako je drugačija. Da li je skupa to je relativna stvar obzirom da je koristimo već četvrtu godinu i koristićemo je u buduće. Da smo svake godine nabavljali novu sigurno bi koštala više.
Gradska plaža je predivna i vredi svaki uloženi dinar. Uostalom finansirana je sredstvima republike. Rekonstrukcija Bulevara je korisna, što se tiče toga da li je lep to je subjektivna stvar, recimo da sam viđao i lepše bulevare, ali i značajno skuplje. Njihove kritike su gotovo uvek maliciozne, u njima se omalovažava sve dobro što je urađeno u prethodnih 5 godina, slušamo taj narativ godinama i koliko god se pokazalo da je pogrešno, opozicija neodustaje od tog načina političke borbe. Ali to je već njihov problem i jeste malo tužno šta je ostalo od stranke koja je pre samo nekoliko godina imala 20ak odbornika. To je i pokazatelj kako se brzo politikanstvom potroši poverenje građana.

Da li ćete se vakcinisati protiv korona virusa i kojom vakcinom?

Da, hoću, ako budem u mogućnosti, obzirom na to da ne spadam u ugroženu kategoriju. Mada videli smo da se nikad ne zna ko može biti ugrožen. Nedavno smo ostali bez mladog lekara koji nije bolovao od bilo kakve druge bolesti.
To su nenadoknadivi gubici. Vakcina je civilizacijsko dostignuće koje je spasilo stotine miliona života. Pre malo više od 100 godina čitave porodice su umirale od tuberkuloze. Nekima poput Čika Jove Zmaja preminula su sva deca i supruga, jer u to vreme nije bilo vakcine koja bi spasila njegove Đuliće. Uostalom mi smo već 10 meseci svedoci kako izgleda život bez vakcine. Ja uvek biram da verujem u nauku. Nisam razmišljao o tome čijom vakcinom bih se pre vakcinisao. Svaka vakcina koju odobri Agencija za lekove Srbije za mene će biti prihvatljiva.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar