Lekovi protiv zgrušavanja krvi su deo terapije kod pacijenata obolelih od kovida 19. Desetak dana uoči Nove godine došlo je do nestašice ovih lekova, a tržište još nije stabilizovano.

Broj pacijenta koji moraju da primaju lekove protiv zgrušavanja krvi povećan je tokom epidemije jer kovid 19 vrlo često prouzrokuje trombozu, čak i kod osoba koje nikada ranije nisu imale takve zdravstvene probleme.

Upravo zbog toga poslednjih dana trudnice, kardiovaskularni bolesnici i oni koji izlaze iz bolnica nakon preležanog virusa ne mogu da nađu lek u apotekama.

“Trenutno ga nema u našim apotekama zato što je potražnja poslednjih mesec dana ili nekoliko nedelja bila viša nego što je to inače. Očekuje se stabilizacija u snabdevanju fraksiparinom negde sredinom januara. Postoje zamene, lekovi koji nisu identični, odnosno nisu paralelni lekovi, ali su iz iste grupe. Trenutno su i oni deficitarni”, rekla je Stana Golubović iz Apoteka Beograd. 

Nakon bolničkog lečenja od korone pacijenti sa izveštajem lekara odlaze u apoteke i domove zdravlja.

“U DZ Palilula ima dovoljnih količina fraksiparina, s tim što mi u nekim nestašicama koje se vanredno jave imamo zamene. To je lek koji sprečava koagulaciju krvi, sprečava stvaranje tromba i nastanak oštećenja na organima kao što su srce i mozak, i nastanak raznih patoloških stanja koja su fatalna za pacijente”, kaže Snežana Kušljević iz DZ “Milutin Ivković” sa Palilule.   

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje odobrili su uvoz dodatnih količina.

“Određene količine leka se isporučuju svakodnevno zdravstvenim ustanovama. Međutim te količine nisu dovoljne da podmire potražnju. Iz tog razloga RFZO je obezbedio dodatne značajno veće količine drugih lekove koje predstavljaju terapijsku zamenu fraksiparinu”, navodi Jelena Nikić iz RFZO.  

U veledrogerijama tvrde da dok ne stigne nova isporuka imaju dovoljno zamenskih lekova protiv zgrušavanja krvi ali samo za zdrvastvene ustanove.

Svi koji ove lekove kupuju u apoteka mamoraće da sačekuju nove isporuke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here