U domaćinstvu porodice Mijailović iz Prislonice ljubav prema konjima decenijama se prenosila na mlade naraštaje. Od pre nekoliko godina ostvarili su veliku porodičnu želju i počeli da gaje konje. Ergela broji tri grla, a u planu je i nabavka novih rasnih konja.

Od malih nogu Nikolina neguje ljubav prema konjima, a danas se prvi put oprobala na najlepšem pastuvu sa ergele Mijailovića, veoma retke frizijske rase.

,,Konje jašem od prvog razreda. To je sad već 10 godina. Zavolela sam kao mala kada sam išla na hipodrom i volela sam da gledam kako drugi jašu konje. Poželela sam i ja da krenem i jedan čovek me je popeo. Od tada učim i sada već znam. Do sada sam jahala samo punokrvne konje, ali evo on je frizijske rase. Sada sam ga prvi put probala i pokazao se kao veoma poslušan,” kaže Nikolina Gačević.

Nikolina Gačević

Osim prelepog Tanga kojim hrabro vlada Nikolina, tu su i Sultan i Vezir. Briga o ovim plemenitim i privrženim životinjama odgovornost je i zadovoljstvo.

,,Konji moraju da se hrane dobro, da se održavaju, timare i kupaju. Velika je briga o njihovoj higijeni. Imamo kalopen dva mužjaka i jednog pastuva frizijske rase. Sva tri konja stigla su iz Holandije i veoma su kvalitetn,” rekao je Radovan Mihailović, koji vodi brigu o ovim životinjama.

Radovan Mihailović

Tri generacije Mijailovića sa mnogo ljubavi i pažnje brinu o svojoj maloj ergeli. Ipak, najmlađi se najviše raduju druženju sa životinjama i vožnji kočijama.

,,Ljubav prema konjima postoji još od kada su moja deca bila mala, a sada i unuci vole. Najmlađi unuk Darko najslobodniji je prema životinjama. Imam još četiri unuka i jednu unuku. Svake godine od kako smo ih kupili uprežemo konje za Božić i deca se najviše raduju božićnoj vožnji”, kaže baka Slavica Mijailović.

Slavica Mijailović

U planu je nabavka još osam grla, dodaju Mijailovići. Najmlađi članovi porodice sa nestrpljenjem očekuju dolazak novih grla, jer će to biti prilika za sticanje novih jahačkih veština.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here