Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Nafta u svetu sve skuplja – šta čeka kupce u Srbiji

post-title


Niko ne može da prognozira cenu nafte od koje zavisi i da li će poskupeti ili pojeftiniti gorivo u Srbiji. Reč je o globalnom tržištu na koje utiču brojni faktori. Jer, pre samo tri dana došla je vest da svetske cene nafte nastavljaju da rastu, a cena barela sirove nafte „Brent” prvi put je od 26. februara prošle godine premašila 55 dolara. Iz Udruženja naftnih kompanija poručuju da cena goriva u Srbiji prati globalnu cenu nafte i snabdevanje gorivom u našoj zemlji stabilno.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je za RTS da cena sirove nafte već dva meseca raste i da skok od početka novembra iznosi 48 procenata.

“To je ozbiljan trend rasta koji je uspostavljen kao očekivanje rasta potrošnje. Kupci nafte su prepoznali ovaj period kad treba formirati neke zalihe, kad treba povećati isporuku u sledećem periodu”, istakao je Tomislav Mićović tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Kada je reč o ceni goriva u Srbiji, Mićović je rekao, da je prema podacima iz novembra, skok potrošačkih cena u odnosu na decembar 2018. godine bio 1,2 odsto.

“Akcize će biti usklađene sa skokom potrošačkih cena za 1,2 ili za 1,3 procenta. To je oko dinar, negde oko dinar. Ono što je sasvim izvesno je da svi koji stavljaju na tržište derivate nafte, proizvođači i uvoznici derivata nafte, imaće obavezu da plate taj dinar više”, kazao je Mićović.

“Cena goriva na srpskom tržištu zavisi od cene nafte u svetu” 

Naglasio je da od drugih stvari zavisi da li će povećanje akciza uticati na porast cene goriva u Srbiji, kao i da cena goriva na srpskom tržištu zavisi od cene nafte u svetu.

“Od 1. novembra koliko traje skok cene nafte, gorivo u Srbiji nije poskupelo zato što su ta dva meseca neki period kada se može očekivati uticaj tog skoka”, istakao je Mićović.

Naglasio je da će celokupna statistika za prošlu godinu biti u haosu, s obzirom na situaciju sa pandemijom koronavirusa.

“U prvom kvartalu 2020. godine bila su jako pesimistička očekivanja o tome koliko će pasti potrošnja derivata nafte. Mi smo napravili uzorak od 748 benzinskih stanica i pratili šta se dešava sa potrošnjom na njima. To se može preslikati na veći deo tržišta. Uglavnom se smirivao taj pad potrošnje”, naglasio je Tomislav Mićović.

Kako je naveo, od 2. marta do danas pad potrošnje goriva iznosi oko 10 odsto.

Udruženje naftnih kompanija Srbije postoji 10 godina 

Tomislav Mićović je istakao da za 10 godina, koliko postoji Udruženje naftnih kompanija, vode statistiku i vode računa da javnosti na što bolji način prikaže šta se realno dešava na tržištu naftnih kompanija.

Dodao je da misli da su uspeli da doprinesu uređenju naftnog tržišta u Srbiji i da javnost svedoči da tih informacija ima daleko više.

“Na godišnjem nivou očekujemo da će pad potrošnje goriva biti oko sedam procenata. Ali je, recimo, pad potrošnje tečnog naftnog gasa čak 19 procenata, pad benzina je oko osam procenata”, naglasio je Mićović.

Objasnio je da je ukupan procenat pada potrošnje goriva oko sedam procenata zbog potrošnje dizela koji koristi privreda koja nije smanjila svoju potrošnju.

Pumpe na zapadu Srbije prvi put zabeležile rast prodaje posle više godina

Mićović je istakao da je izostao intenzivan tranzitni saobraćaj, ali da su se građani Srbije više vozili po našoj zemlji i da su manje trošili gorivo koje je kupljeno u okruženju.

“Benzinske stanice u Zapadnoj Srbiji prvi put posle duže godina beleže rast prodaje, zato što je manje goriva iz Bosne i Hercegovine, manje je ilegalnog goriva iz Bosne i Hercegovine”, rekao je Mićović.

Naveo je da ni u jednom trenutku nisu zabeleženi problemi u snabdevanju nafte i da je tržište nafte odgovorilo na najbolji mogući način.

“Država bi trebalo više da uradi na povećanju rezervi nafte” 

Mićović je istakao da bi država trebalo da razmisli i više uradi, a kako je naveo, iz Ministarstva rudarstva i energetike je to i najavljeno, na povećanju obaveznih rezervi nafte.

“Od 2014. godine država je uvela naknadu za formiranje obaveznih rezervi. Svi mi kada kupujemo gorivo uplaćujemo u budžet Republike Srbije naknadu za formiranje obaveznih rezervi i to nije mali novac. Ova godina je vreme da se malo presaberu i mislim da će Ministarstvo rudarstva i energetike posebno na tome raditi”, kazao je Mićović.

Istakao je da je važno da se obezbede rezerve zbog toga što je gorivo pokretač svega i da je potrebno kako građanima, tako i privredi, javnom, zdravstvenom sektoru, policiji i vojski.

“Vrlo je bitno da te obavezne rezerve, makar ih nikad ne koristili, da su tu, da znamo da su u što većoj količini tu. Ako dođe do bilo kakvog poremećaja, one mogu da pomognu”, rekao je Mićović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar