Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će do Sretenja biti donet dodatni paket pomoći privredi.

Aleksandar Vučić je rekao da to neće biti izdašna pomoć kao prvi paket, ali će biti nova injekcija za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća, što je, kaže, 1.052.000 ljudi koji su obuhvaćeni tim sistemom.

Vučić je precizirao će to najverovatnije biti pomoć u vidu isplate dva ili tri puta po pola minimalca, što je, kaže, ogromna pomoć i podška.

Biće i sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimaca.

Naveo je da će država nastojati da dodatno pomogne i penzionerima, pored povećanja penzije od 5,9 odsto, koliko će dobiti u februaru, kada prime januarsku penziju.

Simbolično, penzioneri bi do marta trebalo da dobiju pakete sa vitaminima C, D i cinkom, što su, kaže Vučić, sitnice, ali pokazuju deo brige da se izborimo za zdravlje.

Predsednik je dodao da će nastojati da se produže i garantne šeme, koje su se odlučno pokazale, sa 1,5 milijardi, a ovog puta bi preko tog sistema, moglo da bude obezbeđeno još dva puta po 500 miliona.

Vučić je naveo da se za sedam dana očekuju prvi dogovori sa DFC-om vredni 300 do 400 miliona dolara.

“Ako bismo mogli još 1 milijardu za preduzeća da obezbedimo preko garantnih šema… To je ono što mogu da obećam, a razmišljamo na koji način tokom godine da pomognemo građanima ne bismo li podstakli opštu potrošnju”, rekao je Vučić.

Dodao je i da je najteže pitanje moratorijum na porez.

“Računajte da ćemo u kešu pomoći sa više od 1 milijardu evra. To niko nije očekivao. Želimo da imamo plus 5,5 odsto rasta”, rekao je Vučić i podsetio da slede i veliki infrastrukturni projekti u okviru programa “Srbija 2025”.

“Srbija po privrednom rastu prva u Evropi”

Vučić je istakao da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to, kako je dodao, bilo je moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. i brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa koronavirusa.

“Ovo su rezultati koje Srbija nikada nije imala. Dobićemo 31. marta rezultate da se potvrdi da je Srbija broj jedan u Evropi. Ne znam jedino kako će da računaju Irsku, koja ima kompanije koje izvoze pare u Ameriku. To sve je bilo moguće zahvaljujući ljudima koji su verovali u teške promene”, rekao je Vučić. 

Ukazao je da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto.

U drugom kvartalu Srbija je imala rast od 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto.

“To je sve bilo moguće jer smo čekali, zatvorili zemlju na mesec dana jer smo time savladali veliki prvi talas, i onda brzo otvorili zemlju. Kod nas su firme radile, iako ne punim kapacitetom, ali su radile. Ne smemo da zatvorimo privredu, jer na kraju će neko reći od čega ćemo da živimo kada prođe korona”, rekao je Vučić.

Takođe su građene i obnovljene bolnice, dve su izgrađene za samo četiri meseca.

Ukazao je da se radi na 10 opštih bolnica širom Srbije, dodajući da su sve to bile velike stvari koje su moguće samo na osnovu uspeha reformi iz 2014, donošenjem Zakona o radu, koji je doneo odlične rezultate i merama fiskalne konsolidacije.

Ukazao je da ćemo ove godine imati čak šest auto-puteva koji će se raditi u isto vreme.

S tim u vezi, napomenuo je da je Bugarska najavila da će do kraja godine završiti auto-put od naše granice do Sofije, nakon čega će moći auto-putem da se ide do Istanbula.

“Pisao sam Siju, očekujem i vakcine i popust”

Predsednik Srbije izjavio je da će se u narednih sedam do osam dana završiti pregovori i oko nabavke kineske vakcine, nakon što su u Srbiju stigle prve količine Fajzerove i ruske vakcine “sputnjik”.

Rekao je da je kineska vakcina “izuzetno kvalitetna”, ali da je verovanto i najskuplja.

Rekao je da je pisao i kineskom predsedniku Si Đinping, gde je naveo da je Srbija zainteresovana za njihovu vakcinu, ali i da je zamolio za popust za našu zemlju.

Izrazio je nadu da će Srbija uskoro krenuti u nabavku Astra-zenika vakcine, vakcine američke kompanije “Moderna”, ali i ostalima koji je proizvode.

“Sve su odlične vakcine. Mi smo jedna od retkih zemalja koja je omogućila pravo na izbor svojim građanima”, poručio je Vučić.

Ako se Priština ne bude držala sporazuma, suočiće se s iznenađenjima

Vučić je poručio privremenim vlastima u Prištini da poštuju sporazume, i da će ih, ako se budu prijavili za članstvo u međunarodnim organizacijama, čekati velika iznenađenja.

Na najavu političara iz Prištine da će podneti zahtev za učlanjenje u međunarodne organizacije kazao je: “Oni nemaju pojma, ne čitaju sporazume koje potpisuju. Ne smeju da se prijave u međunarodne organizacije. Ako se budu prijavili, čekaće ih velika iznenađenja”, podvukao je on.

Vučić je naveo da se tom porukom ne obraća političarima u Prištini, već njihovim mentorima, onima koji su im pravili takozvanu državu.

“Ako se ne budete držali sporazuma, ja vas obaveštam – suočićete se sa brojnim iznenađenjima, pozitivnim za srpski narod, ali ne i za vas”, naveo je Vučić. 

U prošloj godini 2,9 milijardi evra direktnih stranih investicija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u 2020, tzv “korona godini”, naša zemlja imala neto priliv direktnih stranih investicija od 2,9 milijardi evra.

“Da saopštim jedan ekskluzivan podatak, nivo investicija u Srbiji prošle godine bio je neto 2,9 milijardi evra, a bruto tri milijarde, što je apsolutno neverovatno imajući u vidu situaciju sa koronom”, rekao je Vučić.

Rekao je da to znači da su mnoge strane kompanije i u godini krize ulagale u Srbiji, poput “Tojo tajersa”, “Bojsena”, Z”TF-a”, “Brosea”…

Dodatne subvencije za nabavku traktora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će država ove godine dodatno ulagati u obnavljanje poljoprivredne mehanizacije na selu i povećati subvencije za kupovinu traktora.

“Uložili smo između 50 i 65 odsto od cene traktora i drugih poljoprivrednih mašina i tako subvencionisali 2.600 novih traktora”, rekao je Vučić gostujući na Hepiju.

Moramo taj broj da povećamo u narednim godinama na 20.000 novih traktora, jer želimo da motivišemo ljude da ostanu na selu, poručio je predsednik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here