Panoramska gondola na Zlatiboru, jedna od najvećih investicija opštine Čajetina, danas je počela sa radom.

Na početku manifestacije, himnu je intonirao naš poznati trubač Dejan Petrović uz pratnju. Nakon toga, pred okupljenima je odigrana i prava mala predstava koja je prikazala značaj ovog projekta, ali i lepotu zlatiborskog kraja. Zlatiborac Milojko Udovičić Šiš kazao je da je sa bratom “radio za ovu izgradnju, da se ovo uradi, da bude sretno i berićetno”.

Kako je poručio predsednik Srbije, došao je da podrži jedan važan projekat i istakne koliko se raduje svakom uspehu što dobro donosi našoj zemlji.

“Od mene nećete čuti da je gondola loša zato što je njenu izgradnju inicirao neko drugi, bilo bi sramota da to govorim. Pomoći ćemo oko početne stanice i nekih drugih stvari”, istako je on.

Došao je, kako je dodao, da čestita svima koji su učestvovali u izgradnji.

Osim puta do Požege koji će biti gotov do kraja ove godine, pomoći će se i izgradnja obilaznice oko Zlatibora, brze saobraćajnice ka Užicu, sa krakom ka Višegradu i Kotromanu, da će se gledati kako i na koji način da se Zlatibor približi Beogradu, kako da se izgradi sekundarni gasovod…

Velika je, kako je ocenio, trka između Vrnjačke Banje i Zlatibora po broju turista i noćenja i ta trka će da se nastavi.

“Nadam se da ćemo imati gondola i u drugim krajevima Srbije – u Beogradu i drugim centrima”, najavio je Vučić.

On je naglasio da je ponosan na gondolu, rekavši da je to velika stvar za Zlatibor i celu Srbiju.

Predsednik opštine Čajetine Milan Stamatović naglasio je da je u pitanju najduža gondola ove vrste na svetu.

“Moji prethodnici su sve rekli, samo da ponovim kako je sve krenulo – 2004. godine krenuli smo sa obnovom ski-centra Tornik. Da bismo krenuli sa izgradnjom gondole morali smo da uradimo prostorne planove, ali tu je bila birokratija. Morali smo da uverimo nadležne da je ovo opšti interes”, napomenuo je on.

On je kazao da je poruka decentralizacija i platni razredi.

“Ako to uspemo, oživećemo ovaj kraj”, istakao je.

Prema rečima Kristijana Buvijea iz kompanije Poma koja je radila na ovom projektu, zadovoljstvo je nalaziti se na ovom mestu.

“Velika mi je čast, zahvaljujem vam se još jednom gospodine predsedniče i gospodine gradonačelniče. Drago mi je što je oprema francuske kompanije danas na ovom mestu”, kazao je on.

On je gradonačelniku Čajetine Milanu Stamatoviću uručio i trofej u znak zahvalnosti.

Podsetimo, prema rečima direktorke JP Gold gondola Bojane Božanić, sa gondolom i ova planina ulazi u novu eru turizma.

“U narednih 7 do 10 godina očekujemo da, zahvaljujući i gondoli, ostvarimo 10 miliona noćenja i dovedemo million turista tokom godine na Zlatibor. Gondola će omogućiti i realizaciju novih projekata na njenoj trasi, koji će upotpuniti turističku ponudu raznim komercijalnim sadržajima”, rekla je Božanićeva.

Ona je istakla da je zlatiborska gondola najduža panoramska gondola na svetu i da vožnja trasom dugom devet kilometara trajati oko 25 minuta u jednom smeru.

Cena vožnje gondolom od Zlatibora do Tornika biće 1.000 dinara u oba smera za odrasle i 550 dinara za decu.

Izgradnja Gold gondola koštala je opštinu Čajetina 13 miliona evra, a radovi su započeti pre pet godina. Očekuje se da će se investicija isplatiti kroz 10 godina.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here