U narednoj školskoj godini u Čačku bi trebalo prvi put da budu upisani  učenici na obrazovni smer po Dualnom modelu obrazovanja – operater za izradu nameštaja.

“Drvo – art”  je smo jedno od  brojnih čačanskih preduzeća koje je zainteresovano da se  uključi u sistem Dualnog obrazovanja i da  od naredne školske godine  primi pet učenika sa obrazovnog profila  operater  za izradu nameštaja koji će praktični deo obavljaju u tom preduzeću. Završili su  process  akredittacije  što je podrazumevalo proveru  bezbedonosnih i stručnih  uslova za obavljanje praktičnog dela nastave.

” Za nas je to jako značajno jer je to zanimanje deficitarno i nama je jako bitno da možemo da dovedemo mlade i motivisane ljude i da im obezbedimo sve uslove  da  nauče posao za koji se školuju i da ga, u krajnjoj liniji, zavole. Mi ovde imamo zaposlena dva inženjera prerade drveta, od kojih je jedan sa velikim radnim iskustvom u ovom poslu i on će biti instruktor tim učenicima. Osim kadrova, mi imamo I savremenu  opremu od početka do kraja proizvodnog procesa u drvnoj industriji od  obrade sirove gradje, preko lakirnice, CNC mašina i dr” , kaže   Katarina Milević, finansijski rukovodilac u preduzeću Drvo- art.  

Foto: Infopress

Dualni sistem obrazovanja je prepoznat kao sistem koji se zasniva na  zahtevima I potrebama privrede i koji treba  da zadovolji  potrebe za  stručnim kadrovima  koji  su deficitarni  u procesu proizvodnje brojnih preduzeća  naročito u poslednjih nekoliko godina.

Zahtev za otvaranje novog obrazovnog smera po dualnom sistemu obrazovanja podržava ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja , a pregovara se sa lokalnom samoupravom i škoskom upravom u kojoj će od čačnskih srednjih škola  biti organizovan teoretski deo nastave.

“To je profil koji obuhvata tri kompetencije , znanje i veštine koje učenici treba da steknu. Pored obrade drveta I stolarstva to su lakirerstvo i tapetarstvo, tako da nakon završene trogodišnje škole na smeru operater izrade nameštaja,  ovi  učeniici će steći sve veštine koje su neophodne za proizvodnju nameštaja”, ističe  Gorana Tanasković iz RPK Moravičkog i Raškog okruga.

Preduzeće “Drvo –art”  postoji 20 godina, bavi se proizvodnjom pločastog nameštaja za poznatog kupca i najveći deo svoje proizvodnje  oko 60 odsto, izvozi pre svega na tržište Francuske.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here