Pretraga vesti

U Srbiju stiglo milion kineskih vakcina

post-title


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je avion "Er Srbije" kojim je Srbiju iz Kine dopremljeno milion doza vakcine kompanije ''Sinofarm''.

"Ovo je neverovatna stvar, ne znam da li ljudi to razumeju", naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Instagram/ avucic

Vučić je rekao da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je dobila ovoliku količinu kineske vakcine. Kako kaže, to je značajan dokaz saradnje i prijateljstva Srbije i Kine.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da joj je velika čast što je sa predsednikom Srbije dočekala vakcine kineske kompanije.

"Kina je prva zemlja na svetu koja je obećala da će njena vakcina biti globalno javno dobro. Vakcina je odobrena 30. decembra prošle godine i evo već stiže u Srbiju. Nadam se da će dolazak kineske vakcine doprineti suzbijanju epidemije u Srbiji", izjavila je ambasadorka Kine.

Predsednik Srbije rekao je da je ovo veliki dan u borbi protiv koronavirusa.

"Ja sam bio toliko drzak da sam predsednika Kine, pošto je kineska vakcina skupa, i po tom pitanju molio da nam pomognu", naveo je Vučić.

On je najavio da će u ponedeljak stići još oko 20.000 doza Fajzerove vakcine, a potom i 250.000 doza vakcine Sputnjik V.

"Srbija je jedna od retkih zemalja koja može da se pohvali ovolikom količinom vakcina. Za nas je važno da smo dobili ove doze vakcina jer moramo da vakcinišemo i vojsku, ali i radnike koji rade u trgovinama. Na listu ćemo staviti i novinare, to je bio zahtev Udruženja novinara Srbije. Od ponedeljka će i oni moći da se vakcinišu. Biće spasene hiljade života i to je najvažnija misija", naglasio je Vučić.

Vučić je najavio da će Srbija polovinom godine imati pet do šest različitih vakcina.

"Preko Kovaksa ćemo videti da nabavimo i Astra zeneka vakcinu, a tražićemo i Moderninu. Imaćemo pet, šest različitih vakcina do juna“, rekao je Vučić.

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar