Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Održana 59. sednica Opštisnkog veća opštine Lučani

post-title


Opštinsko veće opštine Lučani je održalo svoju 59. sednicu na kojoj je najpre razmatralo program rada međuopštinskog arhiva za grad Čačak i opštine Lučani i Gornji Milanovac za 2021. godinu. U ovom dokumentu se navodi da je arhiv u Čačku počeo sa radom 1948. godine evidentiranjem imalaca arhivske građe i njenim prikupljanjem u cilju spasavanja od daljeg propadanja, uništenja i nestajanja. Od tada do danas se vrši svakodnevno odlaganje arhivske građe oko 80 metara dužine u depoe koji su organizovani na oko 500 m2 a koji su modernizovani i redovno se prilagođavaju novim tehnološkim dostignućima.

Arhiv je započeo digitalizaciju arhivske građe, dakle njeno snimanje, mikrofilmovanje i skeniranje i taj posao će biti prioritetan u ovoj godini. Arhiv obavlja i poslove informisanja i korišćenje arhivske građe, izdavanje uverenja, poslove arhivske biblioteke, kulturno – prosvetno propagandnu delatnost, izdavačku delatnost. Trenutno, čačanski Arhiv radi u saradnji sa arhivarima kragujevačkog, kraljevačkog, novopazarskog, užičkog, kruševačkog, jagodinskog arhiva na nizu projekata od velikog značaja za ovaj kraj Srbije. Najpre, nastavlja rad na projektu -Vek stradanja- koji se odnosi na događanja od Prvog svetskog rata do danas. Zatim, projekat koji se odnosi na razvoj komunikacija u Zapadnom Pomoravlju posebno u dolini Zapadne Morave u ratnim, migratornim i trgovinskim kretanjima. Treći projekat je uvođenje jedinstvenog informacionog sistema „ARHIS“ koji podrazumeva sređivanje, obradu, smeštaj konzervaciju i restauraciju arhivske građe,zatim razvoj biblioteke, digitalizaciju sistema pretrage, izradu registra, mikrofilmovanje građe.

Na sednici Veća je data saglasnost na program rada Turističke organizacije opštine Lučani u kome su navedene promotivne aktivnosti, saradnja između privrednih i drugih subjekatau cilju unapređenja i promocije turizma u našoj opštini. Programom rada za 2021. godinu se predviđa edukacija i usavršavanje zaposlenih u turizmu, izrada novog promotivnog materijala, kontinuirana promocija, prisutnost na sajmovima turizma u zemlji i inostranstvu. Plnom je predviđena i izrada promotivnog filma, izrada desetogidišnjeg plana aktivnosti, obeležavanje turističkih lokaliteta, kao i organizovanje promocije Dragačevskog sabora trubača u velikim turističkim centrima Srbije, Crne Gore, Republike Srpske.

Članovi veća su razmatrali i izveštaj republičkog hidrometereološkog zavoda o funkcionisanju sistema odbrane od grada na teritoriji radarskog centra „Užice“ u protekloj godini. U izveštaju se navodi da je tokom prošlogodišnje sezone bilo 23 dana pod protivgradnim dejstvom, pri čemu je utrošeno ukupno 805 raketa. Najobimnije protivgradno dejstvo sprovedeno je 02. jula kada je za odbranu sedam lokalnih samouprava utrošeno čak 115 raketa. Opština Lučani je u 2020. godiniraspolagala sa 200 protivgradnih raketa. Uklonjeni su i svi postojeći nedostaci na protivgradnim stanicama i obezbeđena dodatna novčana sredstva za rad strelaca u prošloj godini, navodi se u izveštaju koji je Veće usvojilo.

Opštinsko veće je na ovoj sednici usvojilo i prve izmene i dopune osnivačkog akta JKP „Duboko“ Užice, zatim pravilnik o izmenama vezanim za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama, kao i javno obaveštenje kojim se pozivaju sportske organizacija iz naše opštine za sufinansiranje godišnjih programa u oblasti sporta.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar