Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



NSZ: Realizacija programa “Moja prva plata” traje devet meseci

post-title


Za program “Moja prva plata” vladalo je veliko interesovanje kako poslodavaca tako i nazaposlenih lica. Realizacija projekta traje devet meseci.

 U Moravičkom okrugu  poslodavci iz privatnog i javnog sektora prijavili su  ukupno 400 pozicija  za angažovanje  640  izvršilaca. Potpisano je 139  ugovora sa poslodavcima koji su angažovali 139 kandidata. U privatnom sektoru ukupno su potpisana 132 ugovora sa isti toliko kandidata, dok je sa poslodavcima iz javnog sektora potpisano 7 ugovora  za angažovanje 7 kandidata, a četiri poslodavca su odustala . Najviše izvršilaca je prema očekivanjima angažovano u Čačku oko stotinu, zatim u Gornjem Milanovcu i Ivanjici, a najmanje ih je u Lučanima.

 „Najveće interesovanje bilo  je za administrativne radnike, knjigovodje, prodavce, ekonomiste, pravnike, servisere, kuvare, operatere na mašinama, tehničare grafičke i industrijske dizajnere. U javnom sektori traženi su lekari i socijalni radnici“, kaže  Nikola Vojinović iz filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Čačku .  

Tamara Karapandžić, marketing menadžer u Kompaniji Tifani production - Foto: Infopress

Kompanija Tifany Production iz Čačka potpisala je ugovor sa dva  kandidata koji su, inače kod njih prethodnih godina obavljali stručnu praksu u okviru sistema Dualnog  obrazovanja, tako da je ovo samo nastavak celog tog procesa započetog pre četiri godine.

„ To su učenici koji su pokažali entuzijazam i želju i lepo su se uklopili u ceo tim. Dobro je što je država dala podstrek učenicima, srednjoškolcima i svršenim studentima da se zaposle. Jeste to period od devet meseci, ali je sasvim izvesno da će naši učenici, a sada naše kolege,ostati u našoj firmi“, kaže marketing menadžer u Kompaniji Tifani production  Tamara Karapandžić.

Nakon  privatnog i poslodavcima iz javnog sektora je omogućeno da izvrše izbor kandidata i da potom potpišu ugovor sa Nacionalnom službom za zapošljavanje  takodje do 31. decembra prošle godine.

„Bitno je naglasiti da je data mogućnost samo odredjenom broju poslodavaca iz javnog sektora, a pre svega onima koji su ispunjavali odredjene uslove, da su iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, da su sa devastiranog područja  i da su sa područja KiM“, objašnjava Nikola Vojinović iz filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Čačku.

Foto: Infopress

 Svi kandidati potpisali su ugovore na devet meseci, a najbolji od njih imaće priliku da nakon isteka ugovora  dobiju posao kod poslodavca. Inače , prema podacima Nacioalne službe zapošljavanja, filijale u  Čačku, u Moravičkom okrugu  u decembru prošle godine bilo je  10.593 nezaposlenih, od kojih  je u Čačku 5.145.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar