Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Izložba "Prota Vićentije Popović i sinovi" u Narodnom muzeju Čačak

post-title


U petak, 22.januara 2021. u 12 časova zbog epidemiološke situacije, za medije će biti otvorena studijska izložba „Prota Vićentije Popović i sinovi“.

Otkriće zaostavštine prote Vićentija Popovića i sinova je jedinstven događaj u kulturnoj istoriji Srbije zbog činjenice da se u njenom sastavu nalazi biblioteka sa 250 primeraka stare i retke knjige, od 1538. do 1867. godine.

Zamišljena izložba formulisana je kao segment iz društvene istorije koji obuhvata nastanak privatne biblioteke, prošlost i značaj u društvenom razvoju Čačka jedne izuzetne porodice.

Izložba obuhvata prošlost i ulogu u društvenim tokovima predstavnika ove stare svešteničke porodice od XVIII do kraja XX veka.

U selo Ježevicu su se doselili za vreme Prvog srpskog ustanka 1810. iz sela Blata na reci Vapi. U prosveti mesto njenih predstavnika opredeljuje sveštenički i učiteljski poziv, u lokalnim političkim zbivanjima pripadnost političkim strankama liberala i radikala, a u kulturi izuzetna ljubav prema knjizi i interesovanje za prošlost (Konstantin Popović bio je pesnik i jedan od začetnika istorije umetnosti kod Srba), a u ekonomiji sela uzorno domaćinstvo i delatnost u Srpskom poljoprivrednom stanovništvu i Zadružnom savezu.

U kulturnoj istoriji Srbije ovakve sačuvane bibliotečke celine su retka pojava, a u provinciji do sada nezabeležena. Zajedno sa oružjem, ikonama, crtežima, albumima, fotografijama, dokumentima i realijama čine celinu, od izuzetnog značaja.
Autor izložbe je Radivoje Bojović, istoričar, muzejski savetnik.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar