Narodni poslanik iz Čačka i član Odbora za zaštitu životne sredine Marko Parezanović uputio je pismo Agenciji za zaštitu životne sredine (SEPA) u kojem je zatražio da Čačak hitno dobije PM uređaj koji meri nivo suspendovanih čestica u vazduhu.

Ako se merač PM čestica nalazi u blizini zagađivača nivo PM čestica će biti visok. Ako je merač udaljen, nivo PM čestica će biti nizak. Da o ovoj temi ne bismo slušali različita nagađanja i neuke komentare zlonamernih pojedinaca i senzacionalističkih medija, zatražio sam od Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) da u najkraćem roku obezbedi PM uređaj za Čačak, kako bi nadležna institucija mogla objektivno da meri nivo suspendovanih čestica u vazduhu.

Najsporniji su zapravo zimski meseci zbog neadekvatnih sistema za grejanje i nedostatka padavina i vetra. Ako znamo da je grad Čačak prethodnih godina u široj gradskoj zoni ugasio na desetine kotlarnica koje koriste “prljave” energente poput mazuta i uglja, možemo samo da zamislimo kakav je kvalitet vazduha bio u bliskoj prošlosti. Mi ne možemo da vratimo vreme i da to izmerimo, ali zato možemo u narednim godinama adekvatnim merenjem da analiziramo delotvornost mera koje grad primenjuje. 2022. godine grad Čačak će biti jedan od retkih gradova u Srbiji koji će za grejanje javnih objekata koristiti isključivo prirodni gas. Individualni ložni sistemi su veći problem i za njihovu “tranziciju” biće potrebno vreme i niz proaktivnih mera. Zato nam je između ostalog potreban PM uređaj, kako bi javnost imala prave informacije, a struka mogla da analizira efekte primenjenih mera”– napisao je Parezanović na svojoj fejsbuk stranici.

Mejl koji je Parezanović zvanično uputio Agenciji za zaštitu životne sredine

MediaPortal

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here