Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je da su započeli zvanični razgovori o proizvodnji vakcine Sputnjik V na teritoriji Srbije, saopšteno je iz Vlade.

Popović je zajedno sa stručnjacima iz Instituta Torlak i Ministarstva zdravlja održao sastanak sa generalnim direktorom organizacije Generium Danilom Taljanskim. Generium je inače najveći ruski proizvođač vakcine Sputnjik V – u Vladimirskoj oblasti u Rusiji.
Taljanski je, kako se navodi, potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa u Srbiji.

– Ruska strana je odmah odgovorila na našu molbu da se vakcina Sputnjik V proizvodi u Srbiji i sa najvišeg nivoa u ruskom državnom vrhu naloženo je da se iznađe način kako da uspostavimo proizvodnju ove vakcine u Srbiji u najkraćem mogućem roku – rekao je Popović.
Prema njegovim rečima, u ovom trenutku se ruska vakcina Sputnjik V, van teritorije Ruske Federacije, proizvodi jedino u Kazahstanu.
Proizvodnja ruske vakcine u Srbiji će, kako je rekao, za nas imati veliki značaj – prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi.
On je preneo da je sa organizacijom Generium potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji.

Takođe, kako je najavio, u narednim danima će ruski stručnjaci posetiti Srbiju i Institut Torlak kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ova institucija.
Vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak Vera Stoiljković prenela je da je ovaj institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine.
– Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate. Uverena sam u to da bi Institut Torlak, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine – zaključila je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here