Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da je vakcinacija krenula dobro i da nema zastoja u isporuci vakcina. Za dva do tri meseca možemo doći do stabilizovane situacije, kaže Tiodorović, dodajući da je svaka prognoza teška i odgovorna. Onaj ko je sklon teškim alergijama ne bi trebalo da se vakciniše, kao i oni koji imaju alergiju na samu vakcinu ili na nešto što je u vakcini, objasnio je dr Srđa Janković.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida preminulo još 19 osoba, a zabeleženo je novih 1.709 slučajeva zaraze. Testirano je 10.638 osoba. Na respiratoru je 161 pacijent.

Članovi Kriznog štaba Branislav Tiodorović i Srđa Janković rekli su na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba da do daljnjeg sve postojeće mere ostaju na snazi. 

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je ocena situacije takva da deluje da je tenedincija poboljšanja, ali poboljašanje u smanjenju broja pozitivnih, hospitalizovanih, umrlih ne treba da nas dovede u situaciju da mislimo smo u poptuno kontrolisanoj situaciji.

“Moramo očuvati ove mere, bez bilo kakvog odvajanja i podvajanja, treba očuvati situaciju, vakcinacija je krenula veoma dobro”, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, sad bi bilo dobro da očuvamo situaciju.

Cilj je da pored kolektivnog imuniteta stvorenog prirodni putem vakinacijom ovuhvatimo što veći broj ljudi da u dva do tri meseca dođemo u dobru situaciju, rekao je Tiodorović.

Govoreći o tome ko ne može da se vakciniše, Janković kaže da nardniskim jezikom to su oni koji imaju alergiju na samu vakcinu ili na nešto što je u vakcini ili ko je sklon teškim alergijama. 

“Teške alergije su anafilaktički šok, generalizovani osip, a blage alegrijske reakcije tu ne spadaju”, istakao je dr Janković.

Na pitanje da li se neka od dostupnih vakcina preporučuje trudnicima, Janković kaže da nijedna od njih nije ispitana na toj populaciji.

Dok se ne urade studije u populaciji trudnica, one neće biti vakcinisane, dodao je Janković.

Kada je reč o odlaganju trudnoća, rekao je da je besmisleno govoriti da je potrebno čekati godinu dana od vakcinacije, već da bi trebalo sačekati dok ne prođe taj period vakcinacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here