Gornji Milanovac – Jedan od pionira u razvoju seoskog turizma u Srbiji je opština Gornji Milanovac koja na svojoj teritoriji broji čak 62 sela. Dobar geografski položaj i posebna ruža vetrova već godinama unazad dovode nove i vraćaju stare posetioce, a tokom protekle 2020. godine dupliran je broj gostiju.

Foto: RINA


“Epidemija korona virusa mnoge je uputila upravo u ruralna područja, a u privatnom smeštaju u okolini Gornjeg Milanovca tokom letnje sezone tražilo se mesto više. Interesovanje i dolazak velikog broja gostiju nastavilo se tokom praznika i zimskog raspusta. Za boravak u domaćinstvima bilo je moguće koristiti i vaučere, što je takođe dodatno uticalo na rekordan broj posetilaca”, izjavio je Desimir Ćalasan, direktor TO Gornji Milanovac.

Najposećeniji lokaliteti su planina Rudnik, Takovo, Pranjani, ali i Koštunići u kojima se nalazi eko selo nadaleko poznato po specifičnom sadržaju za boravak – ljubavnim kacama.


“To nam je najatraktivnije naselje. Ima devet kaca, pa smo ga zato prozvali i “Devet Jugovića”, a svaka nosi naziv po jednom. Najčešći gosti su nam mladi parovi, tako da smo ih prozvali i sredstvom za borbu protiv bele kuge. Mali, stisnut prostor i veliki krevet ono je što će vas zateći ako uđete u kacu. Kažu da je osećaj jedinstven i nisu slučajno dobile naziv ljubavne. Gosti iz inostranstva samo žele da spavaju u ovim kacama. Kod nas su bili Kinezi koji su se oduševili izgledom i enterijerom, kažu da nikad nešto slično nisu videli”, kažu u Eko selu “Koštunići”.


Ono što privlači veliki broj posetioca u ovaj kraj jeste i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Spomenici, manastiri Vujan i Vraćevšnica, ali i kuća Miloša Obrenovića u selu Gornja Crnuća, koju je prošle godine takođe obišao duplo veći broj turista nego što je to bio slučaj prethdonih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here