Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ovo je "rasadnik" mrkih medveda u Srbiji: U skrivenim šumama i kanjonskim delovima Tare živi oko 60 jedinki, mlađi ponekad uopšte ne padaju u zimski san

post-title


Bajina Bašta - Planina Tara i njene raskošne šume prirodno su stanište za mrke medvede. Ovaj srpski turistički biser smatra se svojevrsnim rasadnikom ove retke zaštićene vrste, a prema podacima koji su dobijeni na osnovu monotoringa, na Tari trenutno živi oko šezdeset mrkih medveda.

"Teško je prezicno utvrditi njihovu brojnost, jer snimci koje imamo sa hranilišta su mahom noćni, a oni nemaju šaru na leđima, poput na primer rakuna, tako da ne znate da li se radi o istoj ili različitoj jediniki. Ono što utiče na brojnost mrkih medveda na Tari svakako su ogromna netaknuta šumska prostranstva i skriveni kanjonski predeli, gde oni mogu da žive neometano od strane čoveka", rekao je za RINU, Branko Bezarević iz NP Tara.

Monotoring mrkih medveda na Tari u većem obimu obavlja se od 2013. godine i trenutno je postavljeno 17 kamera, a na osnovu tih snimaka zaposleni u Nacionlanom parku dobili su preko potrebne podatke o njihovim navikama i načinu života na planini. Markirano je preko deset jedinki, a neki od njih nose imena Milica, Đuro…

"Ženke sa mladuncima su poprilično teritorijlne, dok ostali medvedi mogu dnveno da pređu čak i oko 60 kilometara. Dešava se ponekad i da pređu granicu, ali se pred zimu vrate "kući". Mrki medvedi ne padaju baš u potpuni zimski san, da se ne dižu do proleća, nekad se desi da mlađe jedinke uopšte ne nađu mesto za svoj brlog i ostanu budne preko zime", kaže Branko.

Na Tari postoje tri aktivna hranilišta na koje se medvedima, ali i drugim divljim životinjama iznose kukuruz i ostaci uginulih divljih životinja. Ove zime nisu primećeni tragovi medveda u snegu, pa se pretpostavlja da je većina njih ipak u zimskom snu, a oni budni dobro skriveni. Ipak, ako vas put navede na jednu od najlepših srpskih planina vodite računa na table upozorenja i pratite putokaze, jer vam u suprotnom u susret možda može došetati - mrki medved.

Ukoliko se to ipak dogodi dajte medvedu dovoljno prostora da nastavi svoj put, nikako ga ne napadajte i ni u kom slučaju ne bacajte kamenje na njega, savetuju stručnjaci.

"Ako vam medved dolazi u susret, a nije vas primetio, učinite se prepoznatljivim -govorite mirno i polako se povlačite. Kada primeti ljudsko prisustvo medved će se najverovatnije odmah povući, no ipak nastavite pratiti njegovo ponašanje. Ako naiđete na medveda u neposrednoj blizini,posebno ako je to ženka s mladuncima zaustavite se, ostanite smireni te se polako povlačite nazad bez naglih pokreta i vike", poručuju iz NP Tara.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar