Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačanska privreda: Rast izvoza i pad uvoza u 2020.godini

post-title


Čačanska privreda je za prvih 11 meseci prethodne godine ostvarila izvoz vredan 190 miliona , što predstavlja rast od 5,4 %, dok je u isto vreme zabeležen pad uvoza za 13,7 %, i iznosi oko 290 miliona evra, pokazuju podaci RPK Moravičkog i Raškog okruga.

Suficit u spoljnotrgovinskom poslovanju čačanska privreda je ostvarila sa Nemačkom, kao i sa zemljama iz okruženja, UAE, dok je najveći deficit ostvaren sa Republikom Češkom. U ukupnom izvozu poljoprivredni proizvodi učestvuju sa 11,5% ,odnosno 22 miliona evra, što predstavlja povećanje u odnosu na isti period 2019. godine. Porast u izvozu ostvarila je proizvodnja plastike, farmaceutski proizvodi, dok pad izvoza beleži tekstilna industrija.

“Ako bismo sve proizvode koje uvozimo i izvozimo grupisali u nekoliko grupacija vidi se da ostvarujemo određene viškove izvoza ili uvoza u zavisnosti od određene grupacije. Možemo reći da se poljoprivredni i prehrambeni proizvodi više izvoze nego što se uvoze, kod proizvoda od plastike beleži se daleko veći uvoz nego izvoz, kod tekstila beleži se značajno veći uvoz od izvoza, dok je kod proizvoda od drveta i papira izvoz daleko veći nego uvoz” , istiće Gorana Tanasković iz RPK Moravičkog i Raškog okruga.

evra.

“Glavni problem zašto obim posla nije u potpunosti ostvaren jesu odlaganja poslova na gradilištima i pojedini projekta u Srbiji zbog dejstva Covida 19. Tu su i bolovanja, rad od kuće. Ipak se uspelo i mi smo kao poslovodstvo jako zadovoljni. Cifre o tome govore, izvoz nam nije pao, šta više, mi smo i dalje pretežni izvoznici jer se pola naše proizvodnje plasira na ino tržišta. Zadovoljni smo jer je i naše preduzeće u Kraljevu koje proizvodi hladno oblikovane profile i cevi jako dobro poslovalo“, ističe direktor Uniprometa Zoran Bojović.

Prema podacima RPK Moravičkog i Raškog okruga, čačanska privreda je za prvih devet meseci zabeležila pad industrijske proizvodnje za 7 %, ali nije bilo većeg otpuštanja, čak se beleži i blagi porast broja zaposlenih od 0,06% u odnosu na 2019. godinu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar