Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Izložba "NAGRAĐENI NA MEMORIJALIMA" od XX do XXX Memorijala Nadežde Petrović (FOTO)

post-title


Izložba „Nagrađeni na Memorijalima” upriličena je  povodom 60 godina održavanja  Memorijala Nadežde Petrovići i rada Umetničke galerije. Tim povodom biće predstavljeni radovi umetnika koji su na proteklih deset Memorijala bili nagrađeni, a koje galerija poseduje u svom fondu.

Izložba predstavlja svojevrstan presek savremene likovne i vizuelne umetnosti u Srbiji, a takođe  aktuelizuje i problem pravovremnog popunjavanja zbirki, budući da su izloženi radovi većim delom otkupljeni od umetnika tek posle 2014. godine, od kada Ministarstvo kulture i informisanja RS sprovodi konkurse za podsticanje savremenog stvaralaštva i za osavremenjavanje zbirki, dok su manjim delom zastupljeni nagrađeni radovi (poklonjeni ili otkupljeni sa Memorijala). Među takvim su radovi Čedomira Vasića, Siniše Ilića, Miloša Tomića, Ane Krstić i Katarine Alempijević, dok su umetnici Anica Vučetić, Dragana Žarevac, Žolt Kovač, Miodrag Krkobabić, Marko Marković, Milovan De Stil Marković, Milorad Mladenović, Tanja Ostojić, Zvonimir Santrač, Dragoljub Raša Todosijević i Nevena Hadži Jovančić zastupljeni radovima sa samostalnih izložbi u galeriji (Izložba nagrađenih) ili su otkupljeni iz njihove novije ili najnovije produkcije. Rad Irene Lagator Pejović – knjiga od 1800 novčanica od 200 dinara, zbog specifičnosti sadržaja, biće predstavljen u elektronskoj formi.

U programu galerije izložbe Nagrađenih na Memorijalu zauzimaju posebno mesto. Priređuju se od 1963. godine, kao realizacija Nagrade publike, a od 1993. godine i Nagrade Galerije koja takođe podrazumeva samostalnu izložbu, često i retrospektivnog karaktera. Do danas je održano trideset takvih izložbi.

Ovom prilikom biće dodeljena nagrada Katarini Alempijević, umetnici iz Čačka koja je sa svojim prostornim linearnim crtežom - instalacijom pod nazivom ,,Kroz šumu”  dobila Nagradu publike na nedavno završenom 30. Memorijalu Nadežde Petrović.

Kustos izložbe je Julka Marinković, muzejski savetnik.

Izložba će biti dostupna javnosti od 29.januara do 12. marta dok će otvaranje usled nepovoljne epidemiološke situacije biti organizovano dan ranije bez prisustva publike.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar