Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku dobitnik je izuzetne Vukove nagrade za 2020. godinu

post-title


Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku dobitnik je izuzetne Vukove nagrade za 2020. godinu, objavila je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. Vukova nagrada 57.put dodeljuje se za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku postoji od 1948.godine, a dobitnik je brojnih priznanja, počev od oktobarske nagrade Grada Čačka 1968.godine, nagrade ,,Danica Gavrilović” za arhivističke uspehe, kao i 4 nagrade Gradske biblioteke u Čačku, ,,Danica Marković” za izdavački poduhvat. Vukova nagrada posebno je priznanje celom kolektivu za predan rad u oblasti kulture.

,,Moram da kažem da je ceo kolektiv srećan, jer je ovo priznanje za sve što smo uradili do sada u kulturno-prosvetnoj i izdavačkoj delatnosti, od osnivača, Margite Radović, koja je prva počela da prikuplja arhivsku građu, do danas,” kaže, direktor Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku, Lela Pavlović.

Lela Pavlović,direktor - Foto: TV Lav plus

Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku trenutno radi na projektu ,,Vek stradanja našeg naroda” u okviru kojeg je popisan i broj žrtava izginulih za slobodu na teritoriji Moravičkog okruga tokom 20.veka.

,,Cilj je da se podsetimo stradanja predaka i ne dozvolimo da zaboravimo na važne činjenice koje čine identitet našeg naroda. Od 2014.godine da sada popisali smo 15000 žrtava iz ovih krajeva,” kaže istoričar, Goran Davidović.

Goran Davidović,istoričar - Foto: TV Lav plus

Istoričari Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku jedini su popisali žrtve devedesetih godina tokom Nato agresije na ovim prostorima. Podatke do kojih su došli dostavili su Muzeju žrtava genocida u Beogradu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar