Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak prvi u Srbiji: Država izdvojila 70 miliona dinara za treću fazu rekultivacije deponije Prelići

post-title


Ministarstvo za zaštitu životne sredine prebacilo je na račun grada Čačka sredstva u iznosu od 70 miliona dinara namenjena za treću fazu rekultivacije deponije Prelići, izjavio je narodni poslanik i član Odbora za zaštitu životne sredine Marko Parezanović.

"Ministarstvo za zaštitu životne sredine na račun grada Čačka prenelo je sredstva u visini od 70 miliona dinara, namenjena trećoj fazi sanacije i rekultivacije nesanitarne deponije Prelići. Za prve dve faze već je izdvojeno preko 120 miliona dinara iz budžeta države i grada. Završetkom treće faze Čačak će biti prvi grad u Srbiji sa potpuno rekultivisanom lokalnom deponijom! Iz te hermetički zatvorene deponije savremnom kompresorskom stanicom crpeće se plin iz 21 bušotine. Taj plin se može koristiti u najrazličitije namene poput pravljenja sportskih terena sa podnim grejanjem. Čačak dobiti vrhunski prostor od 12 hektara pored Morave na kome može nastati prava zelena oaza, ali na primer i industrijska zona. Takođe taj prostor može biti pogodan i za ratarstvo ili voćarstvo jer će u procesu saniranja deponije biti doveženo čak 10 000 kubika najčistijeg humusa. Uz sve to u ovom poslu biće iskorišćena čuvena folija koju je grad Čačak skupo platio još pre više od 15 godina, ali ona do sada nije imala funkciju.

Uz fabriku za prečišćavanje otpadnih voda čija će gradnja uskoro početi, ovo je najveća investicija u oblasti zaštite životne sredine u ovom delu Srbije. U svetu su prethodnih decenija od mnogih ogromnih deponija nastale prave zelene oaze. U Srbiji je Čačak postao deo pionirskog poduhvata koji predstavlja budućnost kada su u pitanju sanacije deponija u našoj zemlji"- napisao je Parezanović na svojoj fejsbuk stranici.

Završetak druge faze rekultivacije deponije Prelići očekuje se krajem marta meseca, nakon čega će otpočeti radovi na trećoj fazi koji bi trebalo da traju do kraja tekuće godine.

MediaPortal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar