Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Od danas na snazi nove cene putarina

post-title


Od danas važi novi cenovnik za korišćenje auto-puteva u Srbiji. Nove cene putarina više su za 1,8 odsto. Poskupljenje će najviše osetiti vozači kamiona, koji inače i najskuplje plaćaju prolaz auto-putevim. Poslednji put je putarina poskupela u junu 2019. godine, za 12 odsto.

Novinar RTS-a Dragan Milutinović ocenio je za Jutarnji program da je poskupljenje putarine iznuđeno, zato što nema velikog broja automobila na drumovima. Podseća da je u prošloj godini zabeleženo osam miliona manje prolazaka kroz naplatne rampe, da je tranzitni saobraćaj praktično obustavljen zbog korone i nije bilo tranzita "sever-jug".

Naplaćeno je 1,5 milijardi dinara manje od putarine, procentualno, zabeležen je pad od 16,6 odsto.

Milutinović dodaje da su Turci prestali da idu rutom prema Pirotu i Nišu i da te količine novca nema u budžetu. Ističe da, iako smo izgradili toliku putnu mrežu sada moramo nekako i da je održavamo.

Poskupljenje će najviše osetiti vozači kamiona, ali Milutinović ukazuje da im i najskuplja putarina neće predstavljati problem, jer im je to jedan litar više goriva, dok će vozači automobila najviše plaćati pola litra ako se uzme u obzir bilo koja deonicu u okviru puteva Srbije.

Smatra da jedan Turčin sigurno neće zaobići Srbiju zbog jednog litra goriva koja mu je kraća za 350 kilometara nego da ide preko Bugarske i Rumunije, jedino, kako kaže, ako neće da čeka na graničnim prelazima koji su optereći zbog pandemije virusa. 

Nove cene na većim deonicama

Korekcija od 1,8 odsto, će u proseku u dinarima, za putnička vozila koštati na sledećim deonicama:

- Od Beograda do Preševa za teretnjake će umesto 8.750 koštati 8.910 dinara i to je najznačajnija promena.

- Od Beograda do Dimitrovgrada naplaćivaće se 7.860 umesto 7.720 dinara.

I u kategoriji automobila najveća razlika je na deonici između Beograda i Preševa, gde će naknada umesto 1.460, biti 1.490 dinara.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar