Pretraga vesti

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i gradonačelnik Todorović obišli laboratoriju za ispitivanje materijala u Čačku

post-title


Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić danas je, sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, obišao laboratoriju za ispitivanje materijala Koridora Srbije. Laboratorija je u januaru 2021. godine dobila sertifikat Akreditacionog tela Srbije, i time je postala prva, u potpunosti državna akreditovana laboratorija u putogradnji. Obuhvata 51 metodu ispitivanja i to iz oblasti asfalta, bitumena, kamenog agregata i kamenog brašna, betona, cementa i tla.

Ovaj sertifikat je od velikog značaja za Koridore Srbije, ali i za čitav sektor putogradnje u našoj zemlji. Laboratorija sada ima mogućnost da punopravno vrši ispitivanja materijala u ime države kao investitora, ali i za potrebe stručnog nadzora, što će u budućnosti doprineti poboljšanju kvaliteta realizacije svih velikih državnih infrastrukturnih projekata, a našoj zemlji doneti određene uštede, naglasio je Antić.
Antić je podsetio da je laboratorija Koridora Srbije dobila i prvi inostrani sertifikat u okviru Programa za ispitivanje osposobljenosti Instituta za građevinarstvo Univerziteta u Brnu.

Posebno smo ponosni na činjenicu da je među 54 srodne laboratorije iz različitih zemalja Evrope, naša laboratorija dobila sertifikat kojim je potvrđena njena osposobljenost za sve prijavljene metode ispitivanja tla, dodao je Antić.
Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izrazio je zadovoljstvo što se laboratorija Koridora Srbije nalazi u Čačku.

Drago nam je što se laboratorija Koridora Srbije nalazi baš u našem gradu, i trenutno zapošljava 3 inženjera i 4 tehničara. Posebno nas raduje što je ovo jedina labaratorija za ispitivanje materijala u Srbiji koja je potpuno u državnom vlasništvu, istakao je Todorović.

Laboratorija Koridora Srbije u ovom momentu radi na ispitivanju materijala sa projekta Moravskog koridora, a u prethodnom periodu vršila je kontrolu kvaliteta materijala i radova na izgradnji kampa na ovom projektu. Dodatni potencijal ogleda se u opremi koju Koridori Srbije poseduju na još dve lokacije, u Dimitrovgradu i Beloj Palanci, što olakšava rad na terenu.

Obilasku laboratorije su, pored direktora Antića i gradonačelnika Todorovića, prisustvovali i Milovan Bekrić, pomoćnik direktora, Aleksandar Senić, direktorsektorazaupravljanjeizgradnjomKoridora Srbije, rukovodilac laboratorije LJiljana Trivić, pomoćnik gradonačelnika Milan Bojović, kao i član gradskog veća Grada Čačka, Nemanja Trnavac.

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar